Aktuálně
Pro ženy
Děti
Dospívající
Finanční zajištění
Nemoci a postižení
Krizové situace
Poradenství
Na cestách
Rodina, vztahy, generace
Náhradní péče
Spolupráce
Zajímavé
Soutěže
Bazar s oblečením
Lázně a wellness pobyty
Kultura
Pomáhající projekty
Recepty
Výpečky s jalovcem
25.11.2025
Pepa Nemrava
Voňavý bůček, který se rozpadá na jazyku, podmanivá chuť jalovce, tmavého piva a poctivého koření. Tento recept od Pepy Nemravy je návratem do kuchyní našich babiček, kde výpečky bývaly stálicí. Skvělé s čerstvým chlebem a okurkou.
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Vepřové výpečky:
- Kilo bůčku nakrájíme na nudličky a dáme do pekáče
- Přidáme 2 lžičky drceného kmínu, 1 lžičku mleté papriky, 3 lžíce sójové omáčky, osolíme, opepříme, přidáme 10 kuliček jalovce, 8 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 4 stroužky česneku, 2 dcl tmavého piva a zamícháme.
- Přiklopíme a dáme aspoň na 2 hodinky do lednice.
- Pečeme 4 hodiny na 120st, pak odklopíme zamícháme a ještě 45 minut dopečeme na 220st (občas promícháme)
- Nakonec navrstvíme do sklenic a necháme v lednici zatuhnout.
- Podáváme s čerstvým chlebem.
Dobrou chuť!