Bramborový koláč se slaninou, sýrem a rajčaty
Hledáte recept, který zazáří na svátečním stole, ale nevyžaduje hodiny příprav? Tento bramborový koláč je dokonalou alternativou ke klasickému quichi nebo slanému pečivu. Místo křehkého těsta tvoří základ zlatavá, křupavá bramborová krusta, kterou skvěle doplňuje šťavnatá náplň.

Zdroj: redakce eMaminy
Suroviny
Na bramborový základ:
Asi 6 – 7 středně velkých syrových brambor (nebo dle velikosti formy)
lžička soli
Na náplň:
4 velká vejce
150 ml smetany ke šlehání (30% nebo 33%) nebo mléka
100 g slaniny (nebo šunky), nakrájené na kostičky
100 g sýra (např. eidam, čedar, mozzarella), nastrouhaného
1 malá cibule nebo šalotka, nasekaná najemno
150 g cherry rajčat, rozpůlených nebo nakrájených na čtvrtiny
2 lžíce čerstvých bylinek (např. pažitka, petrželka, tymián), nasekaných
1/2 lžičky soli
1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
špetka sušeného oregana na posypání
2 lžíce olivového oleje
Postup přípravy
Brambory očistíme a celé uvaříme v osolené vodě doměkka. Scedíme a necháme zchladnout.
Předehřejeme troubu na 180 °C.
Kulatou zapékací formu lehce vymažeme tukem. Uvařené a zchladlé brambory rozmístíme do formy a rozmáčkneme dnem skleničky tak, aby vytvořily rovnoměrný poklad. Pokapeme olejem a vložíme do trouby na 10 minut pod gril, dokud okraje brambor nezačnou lehce zlátnout a křupat.
Mezitím, co se brambory předpékají, si připravíme náplň. Na pánvi osmahneme nakrájenou slaninu (nebo šunku) do křupava. Vyjmeme z pánve a necháme okapat na papírové utěrce. Na výpeku ze slaniny (pokud je ho dostatek, jinak přidáme trochu oleje) orestujeme nasekanou cibuli.
Ve velké míse prošleháme vejce se smetanou, přidáme slaninu, cibuli, nastrouhaný sýr, polovinu nasekaných bylinek, sůl a pepř. Dobře promícháme.
Vyjmeme předpečený bramborový základ z trouby. Rovnoměrně do něj nalijeme vaječnou směs. Navrch rozložíme rozpůlená cherry rajčata a posypeme zbylými bylinkami a špetkou sušeného oregana.
Vrátíme koláč do trouby a pečeme dalších 25 minut, nebo dokud náplň neztuhne a povrch koláče nezíská zlatavou barvu. Pokud se nám zdá, že povrch příliš rychle tmavne, můžeme ho přikrýt alobalem.
Vyjmeme koláč z trouby a necháme ho 5−10minut odpočinout, než ho nakrájíme na porce. Podáváme teplý.
Autor: redakce eMaminy