Staročeské slané vdolky
Hledáte dokonalou přílohu k poctivému guláši, krémové houbové omáčce nebo pečenému masu? Vyzkoušejte staročeské slané vdolky! Toto nadýchané kynuté pečivo, připravené s láskou a podle tradičního receptu, skvěle doplní každé vydatné jídlo a vnese na váš stůl kousek české kulinářské historie. Připravte si je snadno doma a nechte se unést chutí, která pohladí po duši.

Zdroj: redakce eMaminy a Open AI
Suroviny
60 dkg mouky (hladká, polohrubá, celozrnná pšeničná, špaldová)
3 dkg droždí
6 dkg rozpuštěného sádla
2 žloutky
asi 250 ml vlažného mléka
lžička soli
lžička cukru
vejce na potření
mák, sezam, lněné semínko (co máte rádi)
hrubozrnná sůl
lžíce rozpuštěného másla
Postup přípravy
Z droždí, cukru, lžíce mouky a trochy vlažného mléka připravíme kvásek a ten necháme vzejít.
Mouku nasypeme do mísy, přidáme sůl, rozpuštěné sádlo, žloutky, kvásek a část mléka. Začneme vypracovávat těsto. Zbytek mléka přiléváme dle potřeby. Když je těsto hladké, přikryjeme jej utěrkou a necháme na teplém místě kynout asi hodinu.
Vykynuté těsto zlehka rozválíme a vykrajujeme vdolečky, které necháme ještě chvíli kynout na vále.
Poté vdolky přeneseme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mákem, sezamem, lněným semínkem či jen hrubozrnnou solí.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 °C – hezky dozlatova asi půl hodiny (nebo dle zvyklostí s vlastní troubou).
Ještě horké vdolky potřeme rozpuštěným máslem.
Podáváme k pečenému masu, houbové omáčce, ke guláši či gulášové nebo luštěninové polévce.
Autor: redakce eMaminy