Svíčková na smetaně
Svíčková na smetaně je opravdová klasika české kuchyně, která voní po domově. Tento poctivý dvoudenní recept od kuchaře Pepy Nemravy vás provede přípravou krok za krokem – od špikování masa až po krémovou omáčku. Výsledek? Dokonalá sváteční dobrota, která potěší celou rodinu.

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Na svíčkovou na smetaně budete potřebovat:
- 1,2 kg hovězí falešné svíčkové
- 150 g mrkve
- 150 g celeru
- 60 g petržele
- 1ks velké cibule
- 2 PL vinného octa
- 1 dcl bílého vína
- 2 PL citronové šťávy
- 2 PL plnotučné hořčice
- 1 PL cukru
- 1 PL sádla
- 5 bobkových listů
- 6 kuliček nového koření
- 10 kuliček pepře
- 150 g špeku
- sůl
- pepř
- 200 ml smetany 33%
První den:
Nejprve si nakrájíme špek na hranolky a umístíme ho do mrazáku.
Nakrájíme si kořenovou zeleninu a cibuli na kostičky.
Z vinného octa, cukru, soli, vína a citronu si připravíme rozvar a do něj přidáme na 5 minut provařit nové koření, bobkový list a celý pepř, které jsme si na sucho orestovali.
Rozvar scedíme a smícháme se zeleninou.
Maso si očistíme, našpikujeme, stáhneme provázkem, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí.
Na polovinu zeleniny si uložíme maso, zasypeme druhou polovinou zeleniny a necháme naležet v chladu do druhého dne.
Druhý den:
V hrnci rozpálíme sádlo se zbytkem špeku a zarestujeme si maso ze všech stran.
Na výpeku si zarestujeme i zeleninu, na ni dáme maso, přidáme sítko s novým kořením, bobkovým listem, pepřem, podlijeme vodou (nebo vývarem) a dusíme maso do měkka (zhruba 2,5 hodiny).
Maso vyjmeme z hrnce, zeleninu rozmixujeme, přidáme do ní smetanu, případně dochutíme a ještě 10 minut provaříme.
Maso zbavíme provázku, nakrájíme a servírujeme, tak jak máme rádi, například s bavorským špekovým knedlíkem.
Dobrou chuť!
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava