Španělský ptáček

25.10.2025 Pepa Nemrava

Španělský ptáček je poctivá klasika české kuchyně, která potěší každého milovníka omáček a plněného masa. Kuchař Pepa Nemrava ukazuje krok za krokem, jak připravit šťavnaté hovězí závitky plné slaniny, vajíčka, okurky a klobásy. Navrch přidává i užitečný fígl, jak udržet náplň pěkně pohromadě.

Španělský ptáček

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Na španělského ptáčka budeme potřebovat:

  • 900 g hovězí loupané plece nebo kýty (6 plátků)
  • 2 vejce uvařená natvrdo
  • 12 plátků anglické slaniny (ideálně dlouhé velké kusy)
  • 100g slaniny v celku
  • 2 nakládané okurky
  • 2 párky nebo tenké klobásky
  • 1 červenou papriku
  • 1 cibule
  • 2 PL sádla
  • 3 PL plnotučné hořčice
  • 2 dcl láku z okurek
  • 1 PL hladké mouky
  • Sůl
  • Pepř
  • Provázek

Maso si naklepeme na tenké plátky, osolíme, opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí.

Vajíčka si oloupeme a podélně rozkrojíme na čtvrtiny.

Okurky také podélně rozkrájíme na 4 díly.

S párkem a paprikou pokračujeme podobně.

Dva plátky slaniny si položíme na plátek masa na tu stranu, kterou máme potřenou hořčicí. Na něj si naskládáme okurku, párek, vajíčko, a papriku a slaninu zarolujeme. Tím nám vznikne vnitřní rolka ptáčka, která bude krásně držet pohromadě.

Nyní zabalíme rolku do plátku masa tak, abychom vše hezky utáhli do kompaktního „válečku“.

Ptáčka omotáme provázkem a zavážeme.

Sádlo si dáme rozehřát do kastrolu a když je rozpálené, osmahneme slaninu na kostičky, tu vyndáme a dáme stranou.

Na sádle dále orestujeme ptáčky důkladně ze všech stran a taky vyndáme.

Nakonec opečeme nahrubo pokrájenou cibulku do hněda, zaprášíme moukou a zarestujeme rovněž do hněda. Přidáme zbytek hořčice.

Nyní zalijeme lákem z okurek, 500ml vody, osolíme, opepříme, vrátíme ptáčky a necháme pod pokličkou dusit do měkka. (1,5 až 2 h).

Když ptáčci změknou, vyndáme je z kastrolu a omáčku řádně rozmixujeme tyčovým mixérem.

Vrátíme je zpět do hrnce a přidáme i opečenou slaninu.

Dobrou chuť!


Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

https://www.proprarodice.cz/f/pepa-nemrava-borovany-5393

Kuchař Pepa Nemrava Recepty




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2025 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes