Domácí bramborové gnocchi [ňoky]

06.09.2025 Pepa Nemrava

Domácí bramborové gnocchi neboli „ňoky“ zvládnete i bez italské babičky za zády. S tímto receptem od Pepy Nemravy si vykouzlíte nadýchané noky, které skvěle ladí se sýrovou omáčkou, rajčaty, nebo jen s máslem a bylinkami. Ať už ve tvaru kuliček či tradičních gnocchi, úspěch je zaručen.

Domácí bramborové gnocchi [ňoky]

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Recept na domácí bramborové gnocchi:

  • 600g brambor ideálně typ “C”
  • 200 g hrubé mouky (plus na posypání)
  • 2 vejce
  • sůl
  • máslo
  • hrst sekané petrželky

Brambory uvaříme v osolené vodě (lepší je uvařit si je den dopředu).

Začneme tím, že si dáme vařit osolenou vodu.

Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a rozdělíme na dvě hromádky.

Do hromádky vytvoříme důlek, vyklepneme vajíčko, osolíme a propracujeme.

Přisypeme mouku a rychle vypracujeme těsto (těsto má snahu řídnut).

Těsto rozdělíme na 4 části a vyválíme válečky o průměru zhruba 2 cm.

Válečky rozdělíme na stejné dílky a vyválíme kuličky. Ty dáme vařit do vody a odlepíme od dna.

Když noky vyplavou na povrch, tak vaříme ještě 5 minut. Pak vyndáme do misky, přidáme kousek másla, promícháme a dáme do trouby na 50st. Před podáváním posypeme petrželkou.

Těsto na gnocchi se dělá úplně stejně, jen válečky budou 1,5 cm a místo kuliček vytvoříme do každého dílku prstem důlek.

Když gnocchi vyplavou, tak je vaříme zhruba 2 minuty, pak promícháme s máslem a zase šup do trouby na 50st.

 

Dobrou chuť!


Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Kuchař Pepa Nemrava Recepty




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2025 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes