Domácí bramborové gnocchi [ňoky]
Domácí bramborové gnocchi neboli „ňoky“ zvládnete i bez italské babičky za zády. S tímto receptem od Pepy Nemravy si vykouzlíte nadýchané noky, které skvěle ladí se sýrovou omáčkou, rajčaty, nebo jen s máslem a bylinkami. Ať už ve tvaru kuliček či tradičních gnocchi, úspěch je zaručen.
![Domácí bramborové gnocchi [ňoky]](https://www.emaminy.cz/img/magazin/clanky/Domaci-bramborove-gnocchi-noky-687369ed3e27d.png)
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Recept na domácí bramborové gnocchi:
- 600g brambor ideálně typ “C”
- 200 g hrubé mouky (plus na posypání)
- 2 vejce
- sůl
- máslo
- hrst sekané petrželky
Brambory uvaříme v osolené vodě (lepší je uvařit si je den dopředu).
Začneme tím, že si dáme vařit osolenou vodu.
Brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle a rozdělíme na dvě hromádky.
Do hromádky vytvoříme důlek, vyklepneme vajíčko, osolíme a propracujeme.
Přisypeme mouku a rychle vypracujeme těsto (těsto má snahu řídnut).
Těsto rozdělíme na 4 části a vyválíme válečky o průměru zhruba 2 cm.
Válečky rozdělíme na stejné dílky a vyválíme kuličky. Ty dáme vařit do vody a odlepíme od dna.
Když noky vyplavou na povrch, tak vaříme ještě 5 minut. Pak vyndáme do misky, přidáme kousek másla, promícháme a dáme do trouby na 50st. Před podáváním posypeme petrželkou.
Těsto na gnocchi se dělá úplně stejně, jen válečky budou 1,5 cm a místo kuliček vytvoříme do každého dílku prstem důlek.
Když gnocchi vyplavou, tak je vaříme zhruba 2 minuty, pak promícháme s máslem a zase šup do trouby na 50st.
Dobrou chuť!
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava