Telecí líčka na víně
Někdo možná říká, že vaření telecích líček je věda, ale s receptem Pepy Nemravy se do toho může pustit každý. Stačí trocha trpělivosti, kvalitní víno a výsledek vás odmění jemným masem, které se rozplývá v sametové omáčce. Francouzský šarm na talíři, česká poctivost v kuchyni – to je kombinace, která nikdy nezklame.

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Na líčka na víně budete potřebovat:
- 1 kg telecích líček
- 1 Cibule
- 300 g mrkve
- 200 g celeru
- 200 g petržele
- 1 PL sádla
- 2 stroužky česneku
- 3 bobkové listy
- 8 kuliček nového koření
- 10 kuliček černého pepře
- 2 PL rajčatového protlaku
- Snítka čerstvého rozmarýnu
- Snítka čerstvého tymiánu
- 500 ml červeného vína
- 500 ml hovězího vývaru
- 80 g vychlazeného másla
- Sůl
- Pepř
- Cukr
Líčka si očistíme, odblaníme a orestujeme v hrnci z obou stran na rozpáleném sádle (začneme restovat na straně s tukovým krytím).
Vyjmeme z hrnce, dáme stranou a na výpeku zarestujeme očištěnou zeleninu nakrájenou na kostičky.
Přidáme divoké koření, tymián, rozmarýn, nadrcený česnek a necháme rozvonět
Poté přidáme protlak a také zarestujeme.
Zalijeme vínem, zlehka osolíme a provaříme aspoň 10 minut.
Přilijeme vývar, vrátíme do hrnce líčka a dusíme do měkka.
Občas v hrnci líčka otočíme.
Když máme líčka měkká, tak je vyjmeme z hrnce.
Omáčku scedíme, zredukujeme na požadovanou chuť a propasírujeme do ní potřebné množství zeleniny na zahuštění.
Nakonec vše ještě dochutíme solí, pepřem, cukrem, pro zjemnění vmícháme kostičky vychlazeného másla a vrátíme do omáčky líčka.
Video k receptu můžete zhlédnout ZDE.
Dobrou chuť!
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava