Staročeský Kuthan

04.11.2025 Pepa Nemrava

Není to žádná dietka, ale výsledek stojí za to – plný chutí, masa a smetany. Čím víc druhů masa použijete, tím bude pokrm lepší. Tento méně známý recept z jednoho pekáče si zamilujete hned po prvním soustu. Recept na Staročeský Kuthan připravil kuchař Pepa Nemrava.

Staročeský Kuthan

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Na Kuthan budete potřebovat:

  • 500 g hovězího masa
  • 500 g vepřového tučnějšího (krkovice, bůček)
  • 300 g klobásy
  • 300 g uzeného boku nebo slaniny
  • 1 cibule
  • 1 ČL mleté papriky
  • 3 PL kremžské hořčice
  • 2 PL plnotučné hořčice
  • 4 stroužky česneku
  • 250 ml smetany 33%
  • 200 g zakysané smetany
  • sůl
  • pepř
  • nasekaná petrželka na dozdobení

Maso a uzený bok nakrájíme na větší kostky, klobásu na kolečka, cibuli na půlkolečka a vše vložíme do misky.

Osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný česnek, plnotučnou a kremžskou hořčici, mletou papriku a vše důkladně promícháme.

Směs zakryjeme a necháme odležet do druhého dne.

Druhý den směs přemístíme do pekáče, podlijeme 300 ml vody, přiklopíme a pečeme v troubě na 200 °C po dobu 90 minut.

Upečené maso odklopíme, zalijeme smetanou, přidáme zakysanou smetanu, promícháme a ještě 20–30 minut dopečeme.

Nakonec posypeme nasekanou petrželkou.

Dobrou chuť!

Videorecept ZDE


Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Recepty Kuchař Pepa Nemrava




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2025 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes