Žitný perník
Máte chuť na domácí perník, ale nechcete se držet tradičních receptů? Vyzkoušejte náš recept, který můžete obměňovat podle své chuti. Přidejte ořechy, kandované ovoce nebo čokoládu a vytvořte si svůj vlastní jedinečný perník.

Zdroj: redakce eMaminy.cz
Suroviny
na chlebíčkovou formu cca 27 x 9 cm:
250 g žitné mouky
250 g medu
200 ml mléka
2 vejce
1 sáček prášku do pečiva
¼ lžičky jedlé sody
špetka soli
2 lžičky perníkového koření
½ lžičky mletého anýzu
½ lžičky mleté skořice
hrst rozinek nebo brusinek, může být i konfitovaná pomerančová kůra, nasekané vlašské ořechy, kousky čokolády
kousek másla a kokos na vymazání a vysypání formy
Postup přípravy
Všechny suché ingredience smícháme ve větší míse dohromady. Poté přidáme ořechy, čokoládu, rozinky, … anebo, co máme.
Následně postupně přimícháváme mléko, vejce a ve vodní lázni rozpuštěný med.
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut (podle trouby) – zkontrolujeme špejlí, pokud se těsto nechytá, perník je hotový.
Po upečení (a vyhladnutí) je možné perník rozkrojit a promazat džemem, případně polít zbytkem rozpuštěné čokolády a posypat ořechy.
Autor: redakce eMaminy