Žitný perník

23.02.2025 Redakce eMaminy.cz

Máte chuť na domácí perník, ale nechcete se držet tradičních receptů? Vyzkoušejte náš recept, který můžete obměňovat podle své chuti. Přidejte ořechy, kandované ovoce nebo čokoládu a vytvořte si svůj vlastní jedinečný perník.

Žitný perník

Zdroj: redakce eMaminy.cz

Suroviny

na chlebíčkovou formu cca 27 x 9 cm:

250 g žitné mouky

250 g medu

200 ml mléka

2 vejce

1 sáček prášku do pečiva

¼ lžičky jedlé sody

špetka soli

2 lžičky perníkového koření

½ lžičky mletého anýzu

½ lžičky mleté skořice

hrst rozinek nebo brusinek, může být i konfitovaná pomerančová kůra, nasekané vlašské ořechy, kousky čokolády

kousek másla a kokos na vymazání a vysypání formy

Postup přípravy

Všechny suché ingredience smícháme ve větší míse dohromady. Poté přidáme ořechy, čokoládu, rozinky, … anebo, co máme.

Následně postupně přimícháváme mléko, vejce a ve vodní lázni rozpuštěný med.

Těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut (podle trouby) – zkontrolujeme špejlí, pokud se těsto nechytá, perník je hotový.

Po upečení (a vyhladnutí) je možné perník rozkrojit a promazat džemem, případně polít zbytkem rozpuštěné čokolády a posypat ořechy.


Autor: redakce eMaminy

Recepty




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2025 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes