Makovec bez mouky se švestkami a s mascarpone

08.06.2024 Redakce eMaminy.cz

Makovec bez mouky se švestkami a s mascarpone

Zdroj: redakce eMaminy

Suroviny na těsto:

250 g polotučného tvarohu

250 g mletého máku

4 vejce

2 lžíce čekankového slazení

2 lžičky prášku do pečiva

1 lžička skořice

1 lžíce medu

30 švestek

2 lžíce rumu

1 špetka soli

Suroviny na dohotovení:

250 g polotučného tvarohu

1 balení mascarpone

čekankové slazení dle chuti

vanilkový cukr

švestky

Postup přípravy:

Švestky omyjeme, vypeckujeme, nakrájíme na čtvrtky, vložíme do hrnce a pozvolna zahříváme. Když začnou pouštět šťávu, přidáme med, rum a skořici. Pomalu vaříme, až je tekutina zredukovaná. Poté odstavíme a necháme pochladnout.

V čisté míse ušleháme tuhý sníh z bílků a špetky soli.

V jiné míse prošleháme žloutky s čekankovým slazením, mákem, tvarohem a práškem do pečiva. Následně vmícháme část švestek (asi 1/3 si necháme na ozdobení) a nakonec opatrně zapracujeme i sníh.

Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem nebo do vymazané formy. Pečeme v troubě rozehřáté na 170 °C po dobu asi 35 minut. V polovině pečení plech jednou otočíme.  Zda je makovec upečený, zkontrolujeme špejlí.

Mezi tím, co se makovec peče, si ušleháme tvaroh s mascarpone a slazením.

Po vychladnutí na makovec navrstvíme vyšlehaný tvaroh s mascarpone a navrch dáme švestky.

Necháme v lednici asi hodinu ztuhnout a můžeme podávat. 


Autor: redakce eMaminy

Bezlepkové Recepty




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2024 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes