Výživa jako ochranný štít
To, co jíme a kolik toho jíme, může ovlivnit naše zdraví – zejména metabolismus, srdce a cévy. Některé složky potravin mohou pomoci snížit riziko různých onemocnění. Pozitivní vliv na zdraví mají například některé vitaminy a minerály, vláknina nebo některé mastné kyseliny. Nadměrná konzumace jiných složek potravy, zejména živočišných tuků nebo soli, však může mít na zdraví nepříznivý vliv.

Zdroj: nzip.cz
Ochranná funkce potravin
Souvislost mezi výskytem a průběhem některých onemocnění a způsobem stravování byla prokázána v celé řadě studií. Nedá se však jednoznačně říct, že by člověk měl klást důraz na určité živiny nebo na jejich jednoduchý součet. Důležitější je vyvážené a pestré složení stravy, kdy je zdraví upevňováno především díky vzájemným vztahům mezi jednotlivými složkami potravy.
Podle Německé společnosti pro výživu (DGE) jsou důležitými prvky ve stravě – co se týče jejich preventivního působení – především ovoce a zelenina. Dobrou orientaci v oblasti výživových doporučení poskytuje například potravinová pyramida.
Jednostranné diety a doplňky stravy
Krátkodobé změny ve stravování, jako jsou různé očistné kúry, diety, půsty, detoxikace apod., z pohledu prevence nemocí nemají žádné dlouhodobé účinky. Stejně tak nelze dosáhnout pozitivních účinků vyvážené stravy tím, že budeme klást důraz na jednotlivé látky (např. užíváním doplňků stravy). Přílišné upnutí se na doplňky stravy může vést nejen k možnému předávkování určitou jednotlivou složkou potravy: byť tato látka může být pro tělo nepostradatelná, v příliš velkém množství může škodit! Rizikem je i získání falešného pocitu bezpečí, kvůli čemuž se člověk přestane zabývat vyvážeností stravy.
Poznámka: Odborné společnosti zabývající se výživou doporučují, pokud to není nezbytné, doplňkům stravy se spíše vyhýbat. Lepší je dávat přednost vyvážené stravě, která je přizpůsobena individuálním potřebám konkrétního člověka. V určitých situacích však může být užívání doplňků užitečné, například v těhotenství nebo při veganském způsobu stravování. V každém případě se o případném užívání doplňků stravy předem poraďte se svým lékařem!
Užívání doplňků stravy
Je vhodné například v následujících situacích:
- nedostatečný příjem kyseliny listové u žen v plodném věku, zejména pokud plánují těhotenství (před otěhotněním i v prvních měsících těhotenství),
- pokud žena během těhotenství nejí ryby, je vhodné užívat některé mastné kyseliny (například kyselinu dokosahexaenovou, která se řadí mezi omega-3 mastné kyseliny),
- dieta se sníženým obsahem kalorií při nadváze a obezitě,
- nedostatečný příjem vápníku u osob s intolerancí laktózy nebo alergií na mléko,
- u lidí dodržujících přísně vegetariánskou nebo veganskou stravu (u tohoto způsobu stravování hrozí nedostatek vitaminu B12 neboli kobalaminu),
- u rizikových skupin nebo při nízké hladině vitaminu D je vhodné tento vitamin doplňovat, zvláště pak v zimních měsících,
- příjem velmi nevyvážené stravy, zejména při nedostatečné konzumaci ovoce a zeleniny,
- v některých životních situacích (například ženy během těhotenství) nebo při některých onemocněních (například celiakie),
- po operacích v oblasti trávicího traktu, např. po operacích žaludku.
Aktivní a zdravý způsob života
Preventivní potenciál zdravé výživy proti zdravotním potížím a některým nemocem se nejlépe uplatní, pokud jde ruku v ruce s dlouhodobou změnou životního stylu. To znamená mj. přiměřenou tělesnou aktivitu, nekuřáctví a žádnou nebo jen střídmou konzumaci alkoholu. Lidé však obecně své zvyky mění jen velmi neradi, proto pro ně bývá změna životního stylu často obtížná. Mnohdy pomáhá nalézt podporu ve svém okolí – například začít společně s partnerem nebo přáteli chodit na vycházky, „objevit“ nordic walking nebo začít společně vařit.
Poznámka: Pojem „prevence výživou“ by se neměl zaměňovat s termíny nutriční terapie nebo dietoterapie. Zatímco prevence výživou se týká zdravého stravování a jejím cílem je předejít vzniku onemocnění, při dietoterapii je cílem zlepšit stav u již existujícího onemocnění.
Preventivně působící látky v potravinách
Vyvážená strava je nezbytným předpokladem pro správné fungování těla a udržení celkového zdraví. Pomáhá předcházet nedostatku konkrétních živin a příznakům, které tento nedostatek může způsobit.
Kromě správného poměru sacharidů, bílkovin a tuků, které tělu dodávají energii, je pro udržení zdraví důležité rovněž kvalitativní složení potravin. Tím se rozumí mimo jiné poměr různých typů sacharidů (monosacharidy, oligosacharidy a polysacharidy), zastoupení aminokyselin v proteinech i poměr různých typů mastných kyselin (například nenasycené mastné kyseliny, omega-3 mastné kyseliny apod.).
Zásadní je rovněž přísun dostatečného množství vitaminů a minerálních látek. Na správném fungování těla se významně podílejí i některé další složky potravin, které jsou produkovány zejména rostlinami a mikroorganismy, jako jsou například antioxidanty, vláknina a sekundární metabolity rostlin.
Poznámka: Rozmanitost živin a jejich vzájemné interakce jsou pro zdravou výživu zásadní. Pro udržení zdraví a prevenci nemocí by měly být tyto látky přirozenou součástí vyvážené stravy. Jinými slovy, není zásadně důležité přijímat jednu konkrétní látku, mnohem významnější roli hraje celkový mix. Pro prevenci nemocí a podporu zdraví je obzvláště vhodná strava bohatá na ovoce a zeleninu.
Autor: gesundheit.gv.at (zdroj: NZIP)