Tofu na grilu s karamelizovanou cibulkou
Hledáte inspiraci pro lehké a zároveň neodolatelné jídlo z grilu, které potěší i vegetariány? Zapomeňte na stereotypy a objevte kouzlo grilovaného tofu s karamelizovanou cibulkou a sýrem s modrou plísní. Tento jednoduchý recept kombinuje slanost sýra s nasládlou cibulkou a dokonale křupavým tofu, což z něj dělá ideálního kandidáta pro letní večery s přáteli nebo rodinou. Překvapte své chuťové buňky netradiční kombinací, která je hotová za pár minut!

Zdroj: redakce eMaminy a Canva
Suroviny
Tofu – dle vlastního výběru a počtu strávníků
80 g strouhaného sýru s modlou plísní
2 velké červené cibule
1 lžíce oleje
1 lžíce másla
Balzamikový ocet
Postup přípravy
Cibuli oloupeme, překrojíme na půlku a poté nakrájíme na jemná půlkolečka. V nepřilnavém hranici rozehřejeme máslo s olejem, přidáme cibuli a zvolna restujeme na mírném ohni. Promícháme každých cca 5 minut. Když cibule změkne a získá tmavě hnědou barvu (zhruba po půl hodině), přidáme balzamikový ocet a ještě restujeme asi 3 minuty, než se ocet vyvaří.
Tofu podélně rozřízneme, jednu polovinu posypeme sýrem, přidáme karamelizovanou cibulku a opět posypeme sýrem. Přiklopíme druhou půlkou, stlačíme k sobě a grilujeme z každé strany 5 minut.
Grilované porce překrojíme a rozdělíme na talíře. Můžeme podávat s dipem a čerstvou zeleninou a pečivem.
Autor: redakce eMaminy