Grilované žampiony s máslem z medvědího česneku

18.05.2024 Redakce eMaminy.cz

Grilovat se dá v podstatě téměř cokoliv. Záleží na tom, co máte rádi. Přinášíme bezmasou variantu pro vegetariány. Případně můžete využít jako přílohu ke grilovaným masům.

Grilované žampiony s máslem z medvědího česneku

Zdroj: redakce eMaminy

Suroviny:

Žampiony (dle počtu strávníků)

Olivový olej na potření

250 g změklého másla

60 – 70 g čerstvého medvědího česneku

lžička soli

Postup přípravy:

Kostku másla necháme změknout při pokojové teplotě, aby se s ním dobře pracovalo a než máslo změkne, připravíme si žampiony a medvědí česnek.

Houby očistíme a od klobouků odkrojíme (vydloubneme) nohy (ty můžeme usušit a následně rozdrtit / rozmixovat na prach; hodí se poté jako dochucovadlo houbových pokrmů). Klobouky přemístíme na grilovací tácek a pokapeme olejem.

Medvědí česnek důkladně omyjeme a osušíme papírovou utěrkou.

Změklé máslo nakrájíme na kostky, vložíme do mixéru, přidáme medvědí česnek, sůl a pár „otočkami“ rozmixujeme na jemnou konzistenci. Pokud nemáme k dispozici mixér, stačí medvědí česnek nakrájet nožem na malinké kousky a důkladně promíchat s máslem i solí.

Takto připraveným máslem naplníme jednotlivé klobouky a můžeme je dát na rozpálený gril. Grilujeme zlehka, cca 5 minut.

Žampiony nejlépe chutnají s bagetkou potřenou máslem z medvědího česneku a zeleninou.

Tip:

Zbytek másla uchováváme v lednici. Použít dá i jen tak na chleba. 


Autor: redakce eMaminy

Recepty Grilování




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2025 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes