Grilované žampiony s máslem z medvědího česneku
Grilovat se dá v podstatě téměř cokoliv. Záleží na tom, co máte rádi. Přinášíme bezmasou variantu pro vegetariány. Případně můžete využít jako přílohu ke grilovaným masům.
Zdroj: redakce eMaminy
Suroviny:
Žampiony (dle počtu strávníků)
Olivový olej na potření
250 g změklého másla
60 – 70 g čerstvého medvědího česneku
lžička soli
Postup přípravy:
Kostku másla necháme změknout při pokojové teplotě, aby se s ním dobře pracovalo a než máslo změkne, připravíme si žampiony a medvědí česnek.
Houby očistíme a od klobouků odkrojíme (vydloubneme) nohy (ty můžeme usušit a následně rozdrtit / rozmixovat na prach; hodí se poté jako dochucovadlo houbových pokrmů). Klobouky přemístíme na grilovací tácek a pokapeme olejem.
Medvědí česnek důkladně omyjeme a osušíme papírovou utěrkou.
Změklé máslo nakrájíme na kostky, vložíme do mixéru, přidáme medvědí česnek, sůl a pár „otočkami“ rozmixujeme na jemnou konzistenci. Pokud nemáme k dispozici mixér, stačí medvědí česnek nakrájet nožem na malinké kousky a důkladně promíchat s máslem i solí.
Takto připraveným máslem naplníme jednotlivé klobouky a můžeme je dát na rozpálený gril. Grilujeme zlehka, cca 5 minut.
Žampiony nejlépe chutnají s bagetkou potřenou máslem z medvědího česneku a zeleninou.
Tip:
Zbytek másla uchováváme v lednici. Použít dá i jen tak na chleba.
Autor: redakce eMaminy