Kynuté buchty “Honzovky”
Voňavé, nadýchané a srdcem plné – takové jsou poctivé kynuté buchty, které si zamiluje každý, kdo miluje tradiční českou kuchyni. Recept od Pepy Nemravy slibuje vláčné těsto, bohaté náplně a sladkou nostalgii, která připomene babiččinu kuchyni i teplé buchty rovnou z pece.

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Těsto na kynuté buchty:
- 300 ml mléka
- 30 g čerstvého droždí
- 600 g hladké mouky
- 100 g cukr krystal
- 3 vejce
- 2 PL rumu
- 90 g másla
- špetka soli
- 3 PL sádla
Zahřáté mléko na tělesnou teplotu si nalijeme do zadělávací mísy, přidáme lžičku cukru, rozdrolíme droždí a necháme 10 minut vzejít kvásek.
Do kvásku přidáme 60 g rozpuštěného másla, mouku, vejce, cukr, špetku soli, 2 PL rumu a hněteme těsto, dokud se samo nezačne odlepovat od nádoby.
Pak ho ještě vyhněteme v ruce, aby se řádně nadýchlo a přendáme do keramické nebo skleněné mísy a necháme hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou.
Mezitím si připravíme náplně.
Maková náplň:
- 100 g mletého máku
- 200 ml mléka
- 50 g cukru
- 30 g másla
Tvarohová náplň:
- 20 g rozinek namočených v rumu
- 120 g měkkého tvarohu
- 2 žloutky
- 50 g cukru
Když máme těsto vykynuté, tak ho rozválíme na zhruba centimetr tlustý plát a pomocí vykrajovátka nebo skleničky tvoříme kolečka.
Na ta pak opatrně umístíme náplně a jemně balíme kolečka do buchet a vkládáme do pekáčku, který jsme si vymazali rozpuštěným sádlem.
Následně i každou buchtu pečlivě potřeme rozpuštěným sádlem.
Buchty pečeme v předehřáté troubě zhruba 50 minut na 160 St.
Jestli jsou buchty hotové, poznáme “špejlovým testem”.
Nakonec buchty potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a posypeme moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava