Roláda do mističky aneb Když je plán „B“ lepší než originál
Plánovali jste dokonalou piškotovou roládu, ale korpus se nepovedl, nevyběhl, je příliš tenký nebo se vám potrhal při rolování? Nezoufejte! Máme pro vás tip, jak z nepovedeného piškotu vytvořit neodolatelný dezert s čerstvým ovocem.

Zdroj: redakce eMaminy
Suroviny
Na piškot:
5 vajec
5 lžic cukru krupice
5 lžic polohrubé mouky
špetka soli
Na krém:
250 g mascarpone
250 ml smetany ke šlehání (min. 33 %)
vanilkový cukr
vanilkový extrakt
½ lžičky sušené citrónové kůry
Na dokončení:
čerstvé ovoce
Postup přípravy
Nejprve si předehřejeme troubu na 180 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Oddělíme bílky od žloutků se špetkou soli je vyšleháme do tuhého sněhu. V jiné míse vyšleháme žloutky s cukrem do světlé a nadýchané pěny. Opatrně do ní stěrkou vmícháme sníh. Nakonec zlehka přisypeme mouku a vše spojíme. Těsto nalijeme na plech a pečeme přibližně 10–12 minut. Po upečení necháme plát mírně vychladnout.
Když se piškot nevydařil, jak měl, přichází na řadu náš tajný tip - roztrhejte jej na kousky, rozprostřete na plech a zlehka vysušte v troubě (max. na 140 °C). Nechte piškot zcela vychladnout a poté jej rozmixujte najemno.
Mezitím, co se piškot peče nebo suší, si připravíme krém. Vychlazené mascarpone, smetanu, cukr, vanilkový extrakt a citrónovou kůru společně šleháme na střední rychlost, dokud nevznikne jemný krém.
A co dál? Do připraveného krému zlehka vmícháme rozmixovanou piškotovou drť, spojíme do kompaktního krému a pomocí zdobícího sáčku či lžíce naplníme mističky nebo skleničky.
Nakonec ozdobíme čerstvým ovocem a necháme alespoň hodinu vychladit v lednici.
Dobrou chuť!
Autor: redakce eMaminy