Bábovkový makovec
Upečte si vláčný makovec, tradiční pochoutku, která potěší celou rodinu. Připravte si jej snadno a rychle podle našeho receptu! Mák je navíc skvělým zdrojem vápníku, takže potěšíte chuťové pohárky a zároveň prospějete svému zdraví.

Zdroj: Dagmar Kuželová
Suroviny
3 hrnky mouky (hladké nebo špaldové)
1,5 hrnku cukru (krupice nebo třtinového)
1,5 hrnek mletého máku
1 hrnek oleje
2 hrnky mléka
1 vejce
1 prášek do pečiva
2 lžíce marmelády (nebo povidel)
1 špetka soli
hrst rozinek namočených v rumu
tuk, hrubá mouka nebo strouhanka na vymazání a vysypání formy
Postup přípravy
Do velké mísy prosejeme mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidáme cukr, mletý mák a vše důkladně promícháme, aby se suché ingredience rovnoměrně propojily.
V jiné míse smícháme olej, mléko a vejce. Přidáme také marmeládu nebo povidla. Vše dobře promícháme, dokud se ingredience nespojí.
Mokré ingredience postupně přilijeme k suchým a pomocí vařečky nebo elektrického šlehače mícháme, dokud nevznikne hladké a jednotné těsto. Nemícháme příliš dlouho.
Do promíchané směsi přidáme rozinky, které jsme si předem namočili do rumu.
Připravíme si formu na bábovku, kterou důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Těsto vlijeme do připravené formy a vložíme do trouby vyhřáté na 170-180 °C. Pečeme po dobu přibližně 40-60 minut, v závislosti na typu trouby a velikosti formy. Zda je makovec hotový, zjistíme vpíchnutím špejle doprostřed – pokud ji vytáhneme čistou, je hotovo.
Hotový makovec necháme několik minut pochladnout ve formě, poté opatrně vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem nebo polít citronovou polevou.
Autorka receptu: čtenářka Dagmar Kuželová