Buchty jako z pohádky
Zdroj: Dagmar Kuželová
Suroviny těsto:
500 g hladké mouky
100 g cukru moučka
42 g droždí
1 dl oleje
250 ml vlažného mléka
2 žloutky
sůl
Suroviny na náplně:
250 g tvarohu v kostce
cukr moučka
1 žloutek
vanilkový cukr (vanilková esence)
kůra z nastrouhaného citrónu (citrónová esence)
nebo
jablková povidla (případně piškoty)
Na dohotovení:
máslo
cukr moučka
trocha rumu
Postup přípravy:
Mouku odvážíme a přesypeme do mísy. Do mouky dále vyhloubíme důlek, ve kterém necháme vzejít kvásek z droždí a trochy vlažného mléka. Poté postupně přidáváme ostatní suroviny na buchty a vypracujeme hladké těsto. Necháme asi hodinu kynout na teplém místě. V průběhu kynutí těsto dvakrát prohněteme.
Než těsto vykyne, vymažeme pekáč olejem, předehřejeme si troubu 175 °C a nachystáme náplně. Tvarohovou připravíme smícháním uvedených surovin; jablková povidla necháme, jak jsou, případně zahustíme nastrouhanými piškoty. Také si rozehřejeme část másla.
Po vykynutí tvoříme z těsta kuličky a pokládáme na pomoučený tác. Když je všechno těsto spotřebované, začneme kuličky roztahovat od první na placky, které na střídačku plníme náplněmi. Buchty uzavřeme a skládáme do olejem vymazaného pekáčku vedle sebe. Kraje vždy potíráme rozehřátým máslem, aby se lépe oddělovaly. Necháme ještě asi 10 minut kynout. Než vložíme do trouby potřeme vršky buchet máslem. Pečeme asi 25 - 30 minut.
Do rendlíku přidáme zbytek másla, cukr moučku a trochu rumu.
Po vyjmutí z trouby potřeme horké buchty rozehřátým máslem s cukrem a rumem. Poté můžeme ještě pocukrovat.
Tip pro milovníky máku
Uvaříme si krupicovou kaši (dle návodu), přidáme mletý mák, cukr moučku (dle chuti), trochu rumu na vůni a kůru z nastrouhaného citrónu.
Autorka receptu: Dagmar Kuželová