Sladkosti v dětském jídelníčku
Sladkosti jsou vydatným zdrojem energie a často bývají plné i nevhodných tuků. Konzumentům nepřinášejí mnoho prospěšných živin. Děti do dvou let by neměly jíst vůbec žádný přidaný cukr a i ty starší jen střídmě.

Zdroj: nzip.cz
Sladkosti bývají oblíbenou součástí jídelníčků. A není se čemu divit, chuť na sladké máme zakódovánou již od malička, protože mateřské mléko má sladkou chuť. Navíc to, co je sladké, bývalo u našich předků považováno za bezpečné.
Sladkosti a cukr najdeme ovšem až na vrcholu výživové pyramidy. Čokolády, sušenky, zákusky a bonbony by děti i dospělí měli jíst co nejméně. Klasické sladkosti jsou velmi vydatným zdrojem energie a cukrů, často i nevhodných tuků a nepřináší mnoho prospěšných živin. Základ jídelníčku by měly tvořit potraviny bohaté na živiny, jako jsou ovoce, zelenina, luštěniny, obiloviny v méně zpracované podobě (vločky, kvalitní pečivo, nesmažené přílohy), mléčné neslazené výrobky, vejce a maso.
Kolik cukru by děti měly maximálně přijímat?
Doporučení se liší dle jednotlivých organizací. Jednoznačná shoda ale panuje v tom, že přidaný cukr by se měl co nejvíce omezovat, a do dvou let by s ním děti neměly setkat vůbec!
Maximální denní příjem přidaného cukru dle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO)

Kolik cukru obsahují různé potraviny?
- 1 sáček gumových bonbonů (80 g) obsahuje 48 g cukru
- 1 čokoládová tyčinka (50 g) obsahuje až 30 g cukru
- 1 balení sušenek (150 g) obsahuje 35 g cukru
- 1 lahev (0,5 l) limonády obsahuje až 56 g cukru
Jednou sladkostí či limonádou si tak dítě ve většině případů vyčerpá, a často dokonce překročí celodenní příjem cukru.
Cukr ale není jen ve sladkostech a limonádách, může být skryt v mnoha potravinách, které se na první pohled tváří „zdravě“. Hodně cukru obsahují například různé cereálie, instantní kaše, sladké mléčné dezerty a jogurty, džusy apod.
- 30g porce dětských snídaňových cereálií obsahuje až 10 g cukru
- 1 porce instantní slazené kaše obsahuje až 10 g cukru
- 1 mléčný nápoj (400 ml) obsahuje až 30 g přidaného cukru
- 1 sklenička džusu obsahuje 22 g cukru
Uvědomte si, kolik cukru takové potraviny obsahují a přistupujte k některým spíše jako ke sladkostem.
Jak sladkosti omezovat v praxi?
- Nejlépe domů sladkosti nekupujte, nebo je aspoň nenechávejte na očích (bonbony a sušenky na stole volně k dispozici apod.).
- Dětem úměrně věku vysvětlujte, proč sladkosti není vhodné jíst ve velkém množství.
- Vytvořte si mlsací pravidla, například jedna menší sladkost denně apod.
- Jděte dětem příkladem, těžko budeme dětem vysvětlovat, že čokoládu jíst vážně nemají, když ji natajno uždibujeme z šuplíku.
- Začněte co nejdříve. To, co děti naučíme v brzkém věku, se s nimi potom poveze celý život, takže pokud se vám povede jim předat zdravé základy, mají do budoucna na čem stavět.
- Nedávejte dětem sladké za odměnu ani jako bolestné za návštěvu u lékaře apod. I tento nevhodný návyk by si nesly do dospělosti.
- Najděte v obchodě sladkosti s vhodnějším složením (například sušenky s nižším obsahem cukru, kvalitní čokoládu s vyšším podílem kakaa apod.).
Hořká čokoláda má nižší podíl cukru, zároveň je chuťově intenzivnější a může posloužit jako ozdoba v malém množství různých dezertů (např. z tvarohu a ovoce).
- Naučte děti jíst všímavě a jídlo si vychutnat. Neměly by jíst u televize nebo mobilu, kdy si jídlo ani nevychutnají a snědí ho většinou více. Udělejte si ze všímavého jedení společnou zábavnou aktivitu, jídlo zkoumejte společně všemi smysly, povídejte si o tom, jak vypadá, chutná, jaký má tvar apod.
- Připravte si s dětmi vhodnější domácí mlsání.
Tipy na zdravější domácí mlsání
To, co doma připravíte, je lepší než to, co koupíte. Kvalitu i kvantitu ingrediencí máte 100% pod kontrolou, proto se příprava domácích dezertů a moučníků určitě vyplatí. Do přípravy zapojte děti a udělejte si z ní společnou rodinnou aktivitu.
- Připravte si zmrzlinu z jogurtu nebo tvarohu a rozmixovaného ovoce.
- Upečte si domácí sušenky z vloček, sušeného ovoce a nepřidávejte příliš cukru a tuku.
- Gumové bonbony můžete připravit z ovocného pyré a želatiny. Pro děti je to navíc zajímavý experiment, velmi rády sledují a chodí kontrolovat, jak želé tuhne.
- Upečte koláč z ovoce a tvarohu, snižte množství cukru.
- Připravte na narozeninovou oslavu zdravější dort.
Dejte pozor na alternativní sladidla
Ve „zdravých“ receptech nejen pro děti často narazíte na nahrazování cukru různými sladidly. Ať už se jedná o med, javorový sirup, agávový sirup nebo třtinový cukr, uvědomte si, že je to stále cukr a spíše snižujte celkové množství cukru (nebo sladidla).
Poznámka: Řešením nejsou ani umělá sladidla, ta do dětských jídelníčků vůbec nepatří!
Cílem je, aby si dítě nezvykalo na intenzivní sladkou chuť. Pokud už zvyklé je, slazení postupně omezujte.
Autor: STOB.cz (zdroj: NZIP)