Kulajda podle mojí babičky

12.07.2025 Pepa Nemrava

Objevte kouzlo pravé české kuchyně s touto krémovou kulajdou, připravenou podle osvědčeného rodinného receptu. Bohatá chuť lesních hub, jemná smetana a svěží kopr se snoubí v dokonalé harmonii, která pohladí po duši a připomene dětství. Připravte si tuto tradiční polévku, která vás zahřeje a potěší.

Kulajda podle mojí babičky

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Kulajda

A zde již máme postup:

Namočíme si aspoň 2 hodinky dopředu 30g sušených hub.

Ze dvou lžic másla a dvou lžic hladké mouky si uděláme tmavou jíšku.

Jíšku na dvakrát zalijeme studeným kuřecím vývarem (1,2l) a důkladně rozmícháme.

Přidáme 350 g brambor nakrájených na kostičky, 2 dcl vody z hub, osolíme a vaříme brambory do měkka

Pak přidáme pokrájené houby, 3 lžíce octa, lžíci cukru a vaříme dalších 10 minut (brambory se díky octu nerozvaří).

Následně přidáme 200 ml smetany 33% a zase 10 minut povaříme.

Opatrně vyklepneme do polévky 4-6 vajíček a necháme vařit už jen minutku.

Vypneme plotýnku a před podáváním do polévky zamícháme nasekaný kopr.

 

Dobrou chuť!

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Kuchař Pepa Nemrava Recepty




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2025 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes