Káva
Káva má prokazatelně řadu pozitivních účinků. Byl u ní exaktně popsán protinádorový účinek, ochranný účinek pro cévy (snížení endoteliální dysfunkce) a efekt bránící rozvoji cukrovky.
Zdroj: Nzip.cz
V minulosti existovaly obavy, že káva způsobuje nádory močového měchýře, vaječníků a pankreatu (slinivky břišní). Ty byly později zcela vyvráceny epidemiologickými studiemi. Dnes je naopak prokázáno, že diterpeny kafestrol a kahweol (C/K, obsažené v kávě) výrazně snižují riziko řady nádorů, zejména nádoru tlustého střeva (kolorektálního karcinomu). Přímo brání působení kancerogenů, jako jsou nitrosaminy (např. z uzenin), aflatoxiny z plesnivých potravin, dimetylhydraziny z palivových směsí a antraceny z dehtu.
Dříve se zdůrazňoval negativní účinek kávy na zvýšení cholesterolu. Po nefiltrované kávě skutečně stoupá endogenní (vnitřní) produkce cholesterolu o relativně zanedbatelné množství (1–2 %) působením diterpenů kafestrolu a kahweolu, jež však mají současně antikarcinogenní účinek, což je významnější.
Filtrovaná káva nezvyšuje cholesterol, ale nemá ani antikarcinogenní účinek. Nepochybně výhodnější je podávání nefiltrované kávy. Kofein sám působí mírně psychostimulačně a rovněž stimuluje svalový a srdeční výkon.
Pití kávy bez kofeinu nemá zásadní výhody. Bezkofeinová káva se vyrábí průmyslově a částečně úspěšné byly i pokusy o vypěstování kávy s menším obsahem kofeinu. Kofein může vadit jen u těžších kardiaků.
Oba druhy kávy, s kofeinem i bez kofeinu, však mají antikarcinogenní účinek, pokud nejsou filtrovány. Postačuje pití 2–5 šálků denně, což odpovídá asi 10–25 g suché kávy. I vyšší množství, např. 40–50 g kávy denně, spíše prospívá, než škodí.
V poslední době bylo zjištěno, že častější pití kávy může výrazně potlačovat projevy endoteliální dysfunkce (časná fáze aterosklerózy – kornatění tepen). Její působení je tedy podobně jako u některých čajů antiaterogenní. Káva navíc, jak bylo uvedeno, snižuje riziko cukrovky a napomáhá mírně i redukci hmotnosti. Rovněž při hypertenzi či ischemickéchorobě srdeční je její negativní působení přeceňováno.
Turecká káva však nejasným mechanismem zvyšuje cholesterolemii (hladinu cholesterolu v krvi). Bylo potvrzeno, že tytéž složky kávy mají oba efekty – protinádorové působení a současně zvýšení cholesterolu. Toto mírné zvýšení o 1–2 % je však zanedbatelné.
I bezkofeinová káva (stejně jako kofeinová) má efekt na prevenci diabetu2. typu.
Autor: Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně (zdroj: www.nzip.cz)