Zakroucené zelí aneb zelné závitky
Kuchař Pepa Nemrava přináší tradiční recept v netradičním pojetí, přesně tak, jak ho připravovala jeho babička. Zkuste tento rodinný poklad i vy a přesvědčte se, že občas stačí jen malá změna, aby se z klasického jídla stal nezapomenutelný chuťový zážitek.

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Na zelné závitky budete potřebovat:
- 1 větší hlávka zelí
- 400 g kysaného zelí
- 300 g rýže
- 800 g bůčku bez kosti a bez kůže
- 1 cibule
- 2 dcl kvasného octa
- 1 ČL drceného kmínu
- 2 ČL mleté papriky
- 300 g rajčatového protlaku
- sůl
- pepř
Z hlávky zelí vydolujeme košťál tak, aby jinak zůstala v celku. Vložíme ji do hrnce zalijeme vodou, přidáme ocet, osolíme a dáme vařit.
Průběžně z hlávky opatrně oddělujeme jednotlivé listy, tak abychom je neporušili.
Bůček si nakrájíme na malé kostičky, umístíme na pánev, osolíme, opepříme, přidáme kmín a začneme restovat.
Když máme bůček téměř opečený, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a rovněž zarestujeme.
Dále postupně zarestujeme mletou papriku a 2 lžíce protlak.
Přidáme rýži (nevařenou), promícháme, zalijeme vodou a vaříme do zhoustnutí asi 10 minut.
Jednotlivé listy zelí zbavíme tvrdých částí, rozprostřeme na pracovní plochu a do každého listu zabalíme zhruba 2 lžíce směsi.
Do většího hrnce si nasypeme zbytek zelí, které jsme rozkrájeli na větší kusy a na něj naskládáme závitky.
Na závitky navrstvíme zbytek protlaku a kysané zelí.
Pokud se nám závitky nevejdou do jedné vrstvy, tak je naklademe do vrstvy druhé a překryjeme také částí kysaného zelí.
Vše zalijeme do 2/3 vodou ve které jsme vařili zelí, přimáčkneme talířem nebo něčím těžkým, aby nám závitky drželi potopené, přiklopíme pokličkou a vaříme zhruba 50 minut.
Podáváme s ochucenou kysanou smetanou.
Názorné video ke zhlédnutí ZDE.
Dobrou chuť!
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava