Jak podávat šumivé víno
Šumivé víno patří k oslavám na celém světě. Perlení bublinek lahodí oku a rozvíjí aroma. Oblibě šumivých vín odpovídá i jejich rozmanitá nabídka. Zatímco klasická šumivá vína vznikají postupně fermentací, tzv. perlivá vína jsou nasycena oxidem uhličitým.

Zdroj: shutterstock.com
Jak servírovat šumivé víno
Šumivá vína mají doporučené teploty k servírování podle jejich kategorie:
- Jednoduchá mladší šumivá vína podáváme při teplotě okolo 6–7 °C.
- Ročníková vína včetně champagne podáváme při teplotě okolo 9 °C.
Počítá se s tím, že po nalití do sklenice se nápoj ohřeje přibližně o 2 °C. Proto se mají šumivá vína podávat v tzv. chladiči na víno (naplněném ledem, vodou s trochou soli, která podpoří proces chlazení). Chladič je vhodné podložit táckem a plátěnou podložkou (ubrouskem), který zachytí srážející se kapky vody na nádobě.
K doporučovaným pomůckám patří i sklenice vhodné pro šumivé víno. Většinou jde o typ skla zvaný flétna, ve hře jsou však i originální sklenice doporučené výrobcem té které značky.
Šumivé víno vykazuje tlak jako pneumatika u automobilu. To je důvod, proč zacházet s lahví před otevřením opatrně. Vystřelovat zátku a třeba i polovinu obsahu láhve k tomu má své vysvětlení v bujarých oslavách a třeba i v tradici automobilových závodů.
Doma si obvykle chceme vychutnat dobré pití a tomu sluší soustředěné i opatrné otvírání lahve. Odstraníme hliníkovou fólii záklopky. Poté uchopíme láhev, palcem tlačíme shora do korku směrem k hrdlu láhve, abychom zachytili případné samovolné uvolnění. Současně uvolníme drátěný košíček: Stahovacím drátkem šestkrát otočíme, roztáhneme košíček a sejmeme ho z korku.
Při odstraňování drátěného košíčku jistíme palcem polohu korkového špuntu v hrdle; foto Shutterstock
Při uvolňování korku držíme láhev jednou rukou shora v plátěném ubrousku či v utěrce a druhou rukou otáčíme láhví. Po uvolnění korku z hrdla, následuje kontrola (pravého) korku čichem. U šumivých vín, stejně jako u tichého vína, se mohou vyskytnout vady korku. Otřeme hrdlo, stejně jako u tichých vín.
Víno nalijeme slabým proudem do flétnové sklenice, kterou držíme nakloněnou směrem k lahvi. Můžeme tak lépe kontrolovat perlení. Doporučuji držet nakloněnou sklenici za nožku v ruce a pomalu nalévat. Při nalévání do sklenic položených na stole musíme být opatrnější. Je vhodné naplnit všechny sklenice (zejména při slavnostních příležitostech) a poté pozvednout k přípitku (do 2/3 naplněné sklenice) současně.
K čemu se šumivá vína hodí
Šumivá vína můžeme servírovat k mnoha pokrmům a lze je
podávat k celému menu od aperitivu až po dezerty.
Champagne jsou vhodným doplňkem k čerstvým ústřicím, kaviáru a dalším
mořským plodům.
Šumivá vína se hodí také k vyzrálým sýrům např. Comté. Italská prosecca je zvykem jen tak popíjet pro osvěžení s malými sousty a také k dezertům z ovoce – např. k jablkovému koláči. Alsaské crémanty jsou vhodným aperitivem a také v kombinaci s mořskými plody. Cava se doplňuje s malými tapas a také je vhodným aperitivem a alternativou champagne.
Také tuzemská šumivá vína v kategorii brut jsou vhodným doprovodem grilovaných a pečených ryb a také se mohou párovat se smaženým kaprem. Nasládlé sekty se harmonicky párují s dezerty, ovocnými koláči i drobným čajovým pečivem. Bez suchého šumivého vína si nelze představit carpaccio nebo gravlax z lososa s domácí bagetkou.
Autor: Pavla Burešová (zdroj: izahradkar.cz)