Jak podávat šumivé víno

31.12.2024 Český zahrádkářský svaz, z.s.

Šumivé víno patří k oslavám na celém světě. Perlení bublinek lahodí oku a rozvíjí aroma. Oblibě šumivých vín odpovídá i jejich rozmanitá nabídka. Zatímco klasická šumivá vína vznikají postupně fermentací, tzv. perlivá vína jsou nasycena oxidem uhličitým.

Otevírání šumivého vína

Zdroj: shutterstock.com

Jak servírovat šumivé víno

Šumivá vína mají doporučené teploty k servírování podle jejich kategorie:

  • Jednoduchá mladší šumivá vína podáváme při teplotě okolo 6–7 °C.
  • Ročníková vína včetně champagne podáváme při teplotě okolo 9 °C.

Počítá se s tím, že po nalití do sklenice se nápoj ohřeje přibližně o 2 °C. Proto se mají šumivá vína podávat v tzv. chladiči na víno (naplněném ledem, vodou s trochou soli, která podpoří proces chlazení). Chladič je vhodné podložit táckem a plátěnou podložkou (ubrouskem), který zachytí srážející se kapky vody na nádobě.

K doporučovaným pomůckám patří i sklenice vhodné pro šumivé víno. Většinou jde o typ skla zvaný flétna, ve hře jsou však i originální sklenice doporučené výrobcem té které značky.

Šumivé víno vykazuje tlak jako pneumatika u automobilu. To je důvod, proč zacházet s lahví před otevřením opatrně. Vystřelovat zátku a třeba i polovinu obsahu láhve k tomu má své vysvětlení v bujarých oslavách a třeba i v tradici automobilových závodů.

Doma si obvykle chceme vychutnat dobré pití a tomu sluší soustředěné i opatrné otvírání lahve. Odstraníme hliníkovou fólii záklopky. Poté uchopíme láhev, palcem tlačíme shora do korku směrem k hrdlu láhve, abychom zachytili případné samovolné uvolnění. Současně uvolníme drátěný košíček: Stahovacím drátkem šestkrát otočíme, roztáhneme košíček a sejmeme ho z korku.


Při odstraňování drátěného košíčku jistíme palcem polohu korkového špuntu v hrdle; foto Shutterstock  

Při uvolňování korku držíme láhev jednou rukou shora v plátěném ubrousku či v utěrce a druhou rukou otáčíme láhví. Po uvolnění korku z hrdla, následuje kontrola (pravého) korku čichem. U šumivých vín, stejně jako u tichého vína, se mohou vyskytnout vady korku. Otřeme hrdlo, stejně jako u tichých vín.

Víno nalijeme slabým proudem do flétnové sklenice, kterou držíme nakloněnou směrem k lahvi. Můžeme tak lépe kontrolovat perlení. Doporučuji držet nakloněnou sklenici za nožku v ruce a pomalu nalévat. Při nalévání do sklenic položených na stole musíme být opatrnější. Je vhodné naplnit všechny sklenice (zejména při slavnostních příležitostech) a poté pozvednout k přípitku (do 2/3 naplněné sklenice) současně.

K čemu se šumivá vína hodí

Šumivá vína můžeme servírovat k mnoha pokrmům a lze je podávat k celému menu od aperitivu až po dezerty.
Champagne jsou vhodným doplňkem k čerstvým ústřicím, kaviáru a dalším mořským plodům.

Šumivá vína se hodí také k vyzrálým sýrům např. Comté. Italská prosecca je zvykem jen tak popíjet pro osvěžení s malými sousty a také k dezertům z ovoce – např. k jablkovému koláči. Alsaské crémanty jsou vhodným aperitivem a také v kombinaci s mořskými plody. Cava se doplňuje s malými tapas a také je vhodným aperitivem a alternativou champagne.

Také tuzemská šumivá vína v kategorii brut jsou vhodným doprovodem grilovaných a pečených ryb a také se mohou párovat se smaženým kaprem. Nasládlé sekty se harmonicky párují s dezerty, ovocnými koláči i drobným čajovým pečivem. Bez suchého šumivého vína si nelze představit carpaccio nebo gravlax z lososa s domácí bagetkou.

 

Autor: Pavla Burešová (zdroj: izahradkar.cz)

Vánoce Zábava Zajímavost




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2025 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes