Bylinky a jedlé plevele v přírodních pomazánkách
Jarní období je jako stvořené pro milovníky nových chutí. První bylinky právě volají po sesbírání a ochutnání. Které si tedy zajít natrhat?

Zdroj: Lucie Peukertová
Planě rostoucí rostliny nám nabízí jiné chutě, než na které jsme zvyklí. Použít je můžeme do zeleninových salátů, skvěle také vyniknou i v lehkých přírodních pomazánkách, jejichž výroba nám zabere sotva pár minut.
Do pomazánek se samozřejmě skvěle hodí různé bylinky, které již nyní lze sklízet. Dobrou službu odvede starý známý tymián obecný (Thymus vulgaris) nebo čerstvé listy dobromysli obecné (Origanum vulgare). Brzy na jaře mnozí z nás začali také s rychlením pažitky (Allium schoenoprasum), jejíž česnekovou chuť ocení každý, kdo se potřebuje probrat ze zimního spánku.
Jaro ovšem přeje i mnohem odvážnějším milovníkům kulinářství. Na zahradách a loukách právě teď roste nespočet jedlých rostlin, které jsme možná dříve považovali spíše za plevelv okrasném trávníku.
Na sběr se ale můžeme vydat s košíkem a nůžkami také do lesů nebo na lesní paseky. Vždy ovšem platí pravidlo sběru planých rostlin pouze v čistém prostředí. Proto se vyhýbáme prašným okrajům cest a silnic. Pozor si dáme i na staré skládky, na nichž mnohé byliny rády rostou kvůli dostatku živin.
Opatrnosti není nikdy dost, což platí hlavně při sběru rostlin, se kterými nemáme až tak velkou zkušenost. Sbíráme tedy jen ty druhy, které bezpečně poznáme, aby nedošlo k nechtěné záměně.
Výrazné a originální chutě
Na výrazné chutě běžně pěstovaných bylinek jsme již dlouho zvyklí. U planě rostoucích plevelů ovšem musíme počítat s trochu odlišným zážitkem. Zatímco některé byliny budou našim chuťovým pohárkům lahodit okamžitě, na jiné si možná budeme muset chvíli zvykat. Do pomazánek se skvěle hodí hlavně druhy s výraznou chutí, které lze využít coby náhražku cibule a česneku.
Česnek medvědí (Allium ursinum)
Najdeme ho nejčastěji v lužních lesích. Tento druh česneku je možné pěstovat snadno i na zahradách. Rostlinu lze vypěstovat z na podzim prodávaných hlízek nebo z mladé sadby dostupné v jarním období.
Při sběru medvědího česneku ve volné přírodě si dáváme pozor na záměnu s listy konvalinky vonné. Listy česneku poznáme podle výrazné česnekové chuti, která je nezaměnitelná.
Česnáček lékařský (Alliaria petiolata)
Tato bylinka nabízí podobný chuťový zážitek. Jde o plevel dorůstající výšky okolo jednoho metru s bílými květy, který roste běžně na okrajích cest a v podrostu listnatých keřů. Právě u česnáčku si dáváme pozor, kde ho budete pro kuchyňské účely sbírat. Běžnými stanovišti jeho výskytu jsou totiž skládky a okolí komunikací.
Bylinky čerstvé nebo sušené?
Bylinky do pomazánek můžete použít v čerstvé i sušené podobě. Některé lze bez obav i zamrazit v másle nebo jen tak nasekané na větší kousky.
Bylinky jsou nejlepší čerstvé. V kuchyni můžeme použít jak ty plané, tak ty, které si sesbíráme na zahradě.
Jistě není třeba zdůrazňovat, že ty čerstvé jsou vždy nejlepší a nejchutnější. Navíc neztrácí ze své kvality žádným zpracováním. Jarní období je proto ideální pro sběr čerstvých rostlin. Jejich chuť je právě v této době nejsilnější.
Se sběrem ovšem příliš neotálíme. Některé bylinky jsou totiž chutné pouze nyní. Tedy v době, kdy čerstvě vyraší. Jakmile si bylinky přineseme z volné přírody, vždy je opláchneme studenou vodou a necháme je okapat na utěrce. Některé lze skladovat jeden až dva dny v igelitovém sáčku v chladničce, což je případ i česnáčku lékařského.
Bylinky vhodné do pomazánek a kdy se dají sklízet
Tymián obecný (Thymus vulgaris) – listy sklízíme od dubna, je třeba je vždy odrhnout z dřevnatého stonku
Dobromysl obecná (Origanum vulgare) – mladé listy lze sklízet prakticky hned, jakmile trochu povyrostou, což bývá tak v průběhu dubna či května
Pažitka pobřežní (Allium schoenoprasum) – pažitku si narychlíme již koncem zimy, listy lze i několik dnů skladovat v igelitovém sáčku v chladničce nebo zamrazené v másle, i v této podobě se do pomazánek skvěle hodí
Yzop lékařský (Hyssopus officinalis) – u této dřevnatějící léčivky si počkáme na čerstvé listy, které na rostlině narostou v průběhu dubna
Brutnák lékařský (Borago officinalis) – listy a květy lze využít asi tak od května
Řeřicha setá (Lepidium sativum) – jedna z bylinek, kterou je možné pěstovat během celého roku, tedy i během zimy, v naklíčovací misce. Mladé rostlinky vyklíčí i na mokré vatě nebo na perlitu. V pomazánkách vynikne její výrazná chuť.
Řeřiše seté stačí k vyrašení buničina a voda, obsah vitaminu
C je přitom značný
Plevele do pomazánek a kdy se na ně vydat
Sedmikráska obecná (Bellis perennis) – květy lze sbírat prakticky během celého roku, kvetou totiž i pod sněhem
Ptačinec prostřední (Stellaria media) – kvetoucí nať sklízíme od května, dobře se kombinuje i s dalšími plevely
Kozlíček polníček (Valerianella locusta) – listovou růžici sbíráme již v průběhu dubna
Kokoška pastuší tobolka (Capsella bursa-pastoris) – od dubna sklízíme mírně nakvetlá květenství a listovou růžici, má příjemnou kedlubnovou chuť, proto bude i v pomazánkách tento plevel vítaný
Česnek podivný (Allium paradoxum) – raší ve stejnou dobu jako česnek medvědí, sbírá se v průběhu května a jeho uplatnění je obdobné jako u dalších druhů planých česneků
Popenec břečťanolistý (Glechoma hederacea) – kvetoucí nať sbíráme od března. Tento plevel roste v okrasných i květnatých trávnících, snese i několikadenní uskladnění v chladničce, ale stejně tak ho lze zamrazit v másle.
Bylinkové recepty
Pomazánka z česneku medvědího
1 jarní cibulka
5 listů česneku medvědího
neochucené pomazánkové máslo nebo tvaroh
1 čajová lžička plnotučné hořčice
1 malý bílý jogurt
sůl a pepř na ochucení
Pomazánka z medvědího česneku
Listy česneku omyjte studenou vodou, necháme oschnout a nasekáme najemno nožem. Na drobné kousky nakrájíme i jarní cibulku. Následně přidáme ostatní ingredience a pečlivě promícháme.
Pomazánka z česnáčku lékařského
2 větší hrsti čerstvých vrcholků česnáčku s poupaty nebo čerstvě rozkvetlými květy
5 lžic bílého jogurtu, nejlépe řeckého typu
1 žervé nebo čerstvý sýr
malá vanička neochuceného tvarohu
sůl a pepř na dochucení
Mladé výhony česnáčku pečlivě propláchneme studenou vodou a necháme oschnout. Pak je nahrubo nasekáme nožem. V míse je promícháme s bílým jogurtem. Dále přidáme žervé a malou vaničku tvarohu. Pokud chceme chuť ještě zjemnit, přidáme jeden kus neochucené Lučiny. Všechny přísady promícháme a nakonec přidáme sůl a pepř.
Jiným kořením již není třeba dochucovat, česnáček má sám o sobě výraznou chuť. Pomazánku namazanou na pečivo dozdobíme květy prvosenek, rozrazilu nebo třeba brutnáku.
Z česnáčku se dá udělat velmi chutné pesto
Česnáček vždy sklízíme pouze na čistém stanovišti v době, kdy má ještě nerozvinutá poupata nebo když kvete jen krátkou dobu. Starší rostliny mají tuhé stonky a ani chuť už není tak příjemně lahodná.
Tuto bylinu lze použít jako přírodní náhradu klasického česneku, její chuť ovšem není tolik výrazná. Skvěle se hodí do lehkých jarních pomazánek, které lze zařadit i do redukčního jídelníčku, k domácímu kváskovému chlebu nebo k jinému celozrnnému pečivu či na suchary ze špaldové mouky.
Foto autorka: Lucie Peukertová (zdroj: izahradkar.cz)