Zdravá čočková polévka
Objevte recept na zdravou a chutnou čočkovou polévku. Tato verze je lehká, výživná a plná chuti. Vynechali jsme, mouku a uzeniny, abychom vytvořili zdravější variantu klasické polévky.

Zdroj: freepik.com
Suroviny
200 g čočky (zelené nebo hnědé)
1 velká cibule, nakrájená na kostičky
2 mrkve, nakrájené na kostičky
2 stonky celeru, nakrájené na kostičky
1 lžíce másla
4 stroužky česneku, prolisované
1,5 l zeleninového vývaru
1 lžička sušeného tymiánu
1/2 lžičky mletého kmínu
sůl a pepř dle chuti
čerstvá petržel
Postup přípravy
Čočku propláchneme pod tekoucí vodou, cibuli, mrkev a celer očistíme a nakrájíme na kostičky.
V hrnci rozehřejeme máslo a zeleninu na něm orestujeme. Poté přidáme prolisovaný česnek, tymián, kmín a necháme rozvolnit vůni.
Dále přidáme propláchnutou čočku společně s vývarem a přivedeme k varu. Následně snížíme teplotu a vaříme, dokud čočka nezměkne (asi 20-25 minut).
Polévku dochutíme solí a pepřem. Před podáváním ozdobíme čerstvou petrželkou
Tip:
Pro krémovější konzistenci lze část polévky rozmixovat tyčovým mixérem a poté ji vmíchat zpět do hrnce.
Autor: redakce eMaminy