Vyséváme papriky, rajčata, lilek pro předpěstování sazenic
Rozhodneme-li se plodovou zeleninu pěstovat od semen, vybereme si s předstihem odrůdy a do předpěstování sazenic se pustíme během února
Paprika po vzejití a pikýrování (Foto: Jan Prášil ; zdroj: izahradkar.cz)
Papriky vysadíme za dva tři měsíce
Semínka paprik vyséváme 9–12 týdnů před předpokládaným termínem výsadby do vlhkých výsevních substrátů, přibližně jedno semeno na cm2, do hloubky 0,5–1 cm. Není-li pěstební zemina dostatečně sterilní, prostá choroboplodných zárodků, zalijeme výsev dostupným fungicidem podle návodu.
Výsevy posléze zaléváme tak, aby pěstební zemina byla mezi jednotlivými zálivkami přibližně stejnou dobu vlhká i suchá. Tím zajistíme přístup vzduchu ke kořenům, aby neodumřely kořenové špičky.
Teploty doporučuji od výsevu do vzejití 26–30 °C. Také v noci je pro dobré klíčení papriky nutná vyšší teplota okolo 22–24 °C. Po vzejití a přepichování je optimální teplota 20–28 °C, noční již nižší, 14–16 °C.
Pro předpěstování silných, kompaktních sazenic upravíme teplotu, jakmile se vytvoří 3–4 lístky a to na 18–24 °C a v noci na 12–14 °C.
Papriku vyséváme k předpěstování sazenic jak pro skleník,
tak pro květnovou výsadbu do volné půdy. Tomu uzpůsobíme odrůdovou skladbu i
počty sazenic.
Kterou zralost zvolit?
Největší množství paprik lidé snědí v zeleném stavu, v
technické zralosti.
Nejchutnější jsou odrůdy s plody žlutě zelenými (Any, Amyka F1, Superamy F1,
Kvadry F1) nebo světlezelenými (Slávy F1, Slovana F1, Ostry F1 – mírně pálí).
Zelenoplodá odrůda Lungy F1 je vhodná pro sklizeň v technické zralosti i pro
sterilaci v červeném stavu. Pálivec – pálivý kozí roh – se hodí na stůl v
čerstvém i sterilovaném stavu.
Pro sklizeň v botanické zralosti je určena odrůda Hamík s mimořádně chutnými plody. Pro sterilaci plodů a pro sklizeň červených paprikových lusků jsou určeny tzv. pravé kápie Lydia (sladká), Rafaela F1 či Raduza F1 a pálivá Dráky F1, které ani při dlouhodobém skladování neměknou. Do skleníku si můžeme předpěstovat i kvadratické papriky, jako je Rubika F1 (zelená do červena) nebo Oreny F1 (zelená do oranžova). Výběr je velmi široký, záleží tedy na tom, kterou papriku upřednostňujeme.
Předpěstování sazenic rajčat
V polovině února nebo počátkem března, vyséváme rajčata. Předpěstování sazenic potrvá 6–9 týdnů před výsadbou. Do navlhčených výsevních substrátů umístíme přibližně semeno na cm2 do hloubky 0,5 až 1 cm.
Přepichujeme do zeminy se středním obsahem živin, aby na
každou sazenici připadlo 40–80 cm2. Zaléváme pravidelně tak,
aby pěstební zemina byla mezi jednotlivými zálivkami přibližně stejnou dobu
vlhká i suchá. To pro zajištění přístupu vzduchu ke kořenům.
Ke klasickým chutným odrůdám patří Tornádo F1 nebo odolnější k praskání Tipo F1. Děti ocení koktejlový typ o velikosti plodů okolo 3 cm – Bejbino F1 nebo tzv. třešňové, datlové a další podobné odrůdy, jako je Bibi, Mini, Gardenberry F1, Jahodo, Pollicino F1, Valdo, Datlo, Perun, Tigrino.
Z velkých tzv. beefsteakových typů se osvědčily například Homestead nebo Pithagiora F1.
Lilek a předpěstování sazenic
Semena lilku vyséváme koncem února až začátkem března. Osivo klíčí po 8–14 dnech. Denní teplota by se měla pohybovat v rozmezí 19–23 °C, noční 13–16 °C, aby se sazenice nevytahovaly a neslábly.
V tuzemských podmínkách se daří známé odrůdě Český raný s oválně vejčitým, tmavě fialovým lesklým plodem.
Autor foto: Jan Prášil (Zdroj: izahradkar.cz)