Pečená krkovice a omáčka z výpeku
Dostali jste chuť na pořádný kus masa, který není vysušený a rozplývá se na jazyku? Kuchař Pepa Nemrava pro vás připravil recept, který promění obyčejný oběd v gurmánský zážitek. S pouhými třemi hlavními ingrediencemi a trochou trpělivosti připravíte jídlo, kterým okouzlíte u nedělního slavnostního oběda.

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava
Na pečenou krkovici s omáčkou budete potřebovat:
- 3 kg krkovice bez kosti v celku
- 2 velké cibule
- 3 PL hladké mouky
- 1 PL drceného kmínu
- 6 stroužků česneku
- sůl
- pepř
Krkovičku si osolíme, opepříme a nakmínujeme ze všech stran.
Potom ji důkladně potřeme nadrceným česnekem.
Cibuli si nakrájíme na měsíčky, dáme do pekáče, podlijeme 300 ml vody a dáme na ni připravené maso.
Pekáč přiklopíme a pečeme v troubě 4 hodiny.
Každou hodinu maso otočíme.
Posledních 30 minut krkovici přelijeme výpekem a pečeme odklopenou.
Hotovou krkovici odložíme stranou a všechen výpek včetně cibule přelijeme do hluboké pánve.
Výpek zprudka redukujeme, až vyvaříme všechnu vodu a začne se oddělovat cibule od tuku.
Následně cibuli zarestujeme do hněda a přidáme hladkou mouku.
Mouku také zarestujeme, přidáme cca 500 ml vody, důkladně promícháme a 15 minut provaříme.
Pokud bude omáčka příliš hustá, nebo silná, můžeme ještě dolít vodou. V opačném případě můžeme znovu provařit do zhoustnutí.
Kuchařův TIP:
- 3 kg krkovice - pečte 4 hodiny, 2 velké cibule
- 2 kg krkovice - pečte 3 hodiny, 1 velká cibule
- 1 kg krkovice - pečte 2 hodiny, 1 střední cibule
Dobrou chuť!
Zdroj: kuchař Pepa Nemrava (inspirace ZDE)