Krůtí kuličky se zeleninou z jednoho plechu
Hledáte vydatné a zároveň rychlé rodinné jídlo, se kterým navíc ušetříte čas při úklidu? Vyzkoušejte šťavnaté krůtí kuličky se spoustou zeleniny z jednoho plechu! Recept kombinuje mleté krůtí maso s dýní, mrkví a zakysanou smetanou, díky čemuž je směs neuvěřitelně vláčná. Stačí vše nakrájet, smíchat a péct. Perfektní večeře, kterou zvládne i začátečník.
Zdroj: MartinaVrbická
Co si připravit (cca pro 5 osob)
1 kilo mletého krůtího masa (já doma umlela krůtí prsa)
2 vejce od šťastných slepiček
2 lžíce zakysané smetany nebo lučiny
2 prolisované stroužky česneku – možno vynechat
2 hrsti nahrubo nastrouhané dýně
2 hrsti nahrubo nastrouhané mrkve
1 lžička tymiánu
sůl, pepř
Příloha:
8 středních brambor
1 střední dýně Hokkaidó
4 mrkve
2 cibule
300 ml vody
Jak na to?
Všechnu zeleninu očistíme (já dýni Hokkaidó neloupu).
Brambory nakrájíme na měsíčky.
Mrkev, cibuli a dýni (tu nenastrouhanou) rozdělíme na kousky podobné bramborám. (Kousek dýně dejte stranou, nastrouhejte ji a přidejte k masu).
Nakrájenou zeleninu vložíme na dno plechu a podlijeme vodou.
Mleté maso a všechny ostatní suroviny uvedené v první části receptu spolu smícháme v míse.
Pak tvarujeme kuličky a ty pokládáme nahoru na zeleninu na plechu (směs vyjde cca na 15 velkých kuliček).
Pečeme v předem vyhřáté troubě cca 30 minut na 200 °C a další 30 minut na 180 °C (záleží na troubě a velikosti kuliček).
A hurá servírovat…
Autorka článku: Martina Vrbická