Jak zařadit do jídelníčku víc luštěnin?
Zařadit víc luštěnin do jídelníčku má řadu výhod.
Zdroj: Martina Vrbická
Luštěniny:
- Obsahují hodně bílkovin a jsou bohaté na vlákninu.
- Celkový obsah tuku v luštěninách je nízký a s výhodným složením.
- Velmi dobře zasycují.
- Najdeme v nich celou řadu vitamínů a minerálních látek.
- Mají díky svému složení řadu příznivých účinků, a to zejména na kardiovaskulární systém a trávicí trakt.
Kam je použít?
1. Pomazánky
Variant existuje mnohem víc než klasika cizrnový hummus. Na jejich přípravu se hodí všechny druhy. Pomazánky mají díky nim krémovou konzistenci a nemusíte použít ani mléčné výrobky.
2. Polévky
V krémových rozmixovaných polévkách se spoustou zeleniny zamaskujete luštěniny jedna dvě. Vyzkoušejte třeba tuhle rychlou čočkovku ZDE.
3. Do salátu
Místo krutonků bude skvělá opečená cizrna. Zeleninový salát se stane sytější díky fazolím třeba mungo. Kombinací je opravdu spoustu.
4. Přidejte je k mletému masu
Odpůrci si jich ani nevšimnou a ušetříte za maso Navíc dodáte další kvalitní živiny.
5. Luštěninové těstoviny
Luštěninové těstoviny jsou celkem novinka. Jsou vynikají nejen skvělými nutričními hodnotami, ale i velmi rychlou a snadnou přípravou.
Použijete je úplně stejně jako těstoviny klasické.
Nebo zkuste omáčky s použitím luštěnin… třeba z téhle boloňské se vám budou doslova dělat boule za ušima ZDE.
6. Na zobání
Místo chipsů můžete použít pečenou cizrnu.
7. Moučník
Jednou variantou, jak luštěniny při pečení využít, je sáhnout po luštěninové mouce, kdy jí nahradíte část klasické mouky.
Oblíbenou surovinou jsou i rozmixované konzervované nebo vařené.
8. Do tortilly
Skvělou výživnou večeři vytvoříte, když přidáte do tortilly třeba fazole.
Vyzkoušíte nějaký způsob?
Jaké je vaše oblíbené luštěninové jídlo?
Autor článku: Martina Vrbická