Houbový kuba

28.11.2024 Pepa Nemrava

Houbový kuba je pokrm s hlubokými kořeny v české tradici a patří neodmyslitelně k vánočním svátkům. Bezmasé jídlo plné vůně hub, česneku, majoránky a poctivých krup připomíná časy našich předků. Kuchař Pepa Nemrava přináší jednoduchý, ale autentický recept, který potěší milovníky tradiční kuchyně i současné gurmány.

Houbový kuba

Zdroj: kuchař Pepa Nemrava

Na houbového kubu budete potřebovat:

  • 400 g středně velkých krup
  • 40 g sušených hub
  • 4 PL sádla
  • 1 cibule
  • 2 ČL drceného kmínu
  • hrst sušené majoránky
  • 5 stroužků česneku
  • sůl
  • pepř

 

Houby si namočíme dvě hodiny dopředu do vody. Kroupy si uvaříme v osolené vodě do měkka.

Na pánvi rozehřejeme 2 PL sádla a na něm orestujeme nahrubo nakrájenou cibuli dozlatova.

Kroupy scedíme, přidáme k nim orestovanou cibulku, na plátky nakrájený česnek, drcený kmín, promnutou majoránku a houby, z nichž jsme slili polovinu vody.

Vše zamícháme, osolíme, opepříme a zarovnáme do pekáčku vymazaného sádlem.

Vyhladíme povrch a položíme na něj po kousíčkách zbytek sádla.

Dáme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 25–30 minut.

 

Dobrou chuť!

 Zdroj: kuchař PepaNemrava  

Kuchař Pepa Nemrava Recepty




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2025 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes