Rajská omáčka s karbanátkem
Přeneste se zpět do dětství s klasickou rajskou omáčkou a šťavnatými karbanátky! Tento recept vás provede krok za krokem přípravou oblíbeného českého jídla, které potěší celou rodinu. Ať už dáváte přednost knedlíkům, těstovinám nebo rýži, rajská je sázka na jistotu. Objevte jednoduchost a bohatou chuť domácí kuchyně, která zahřeje u srdce.

Zdroj: pixabay.com
Suroviny
Na karbanátky:
0,5 kg mletého masa (nejlépe směs hovězí a vepřové)
1 vejce
4 zarovnané lžíce strouhanky
1 lžička soli
pepř
Na omáčku:
1 lahvička pasírovaných rajčat (cca 700 g)
2 plechovky loupaných rajčat (v celku či krájená)
2 špetky mletého nového koření
3 bobkové listy
2 lžíce hnědého cukru
1 lžíce másla (nebo podle potřeby)
voda nebo masový (nejlépe hovězí) vývar - dle potřeby
sůl
pepř
Postup přípravy
V míse dobře promícháme maso se všemi ostatními ingrediencemi. Poté vytvoříme větší kuličky a z nich silnější placky, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 20 minut z každé strany.
Během pečení karbanátků rozehřejeme v hrnci máslo, přidáme cukr a opatrně jej zkaramelizujeme.
Po chvíli začneme opatrně přilévat pasírovaná rajčata a mícháme. Následně přidáme do hrnce rajčata z plechovky, bobkové listy, nové koření, lžičku soli a povaříme asi 15 minut.
Poté vyndáme bobkové listy a omáčku rozmixujeme dohladka. Dle potřeby rozředíme vývarem (vodou).
Ještě krátce povaříme, dochutíme a vložíme do omáčky hotové karbanátky, které v omáčce prohřejeme.
Rajskou omáčku podáváme s kynutým knedlíkem, těstovinami nebo rýží.
Tip: Pokud se vám urodilo hodně rajčat, můžete omáčku uvařit ze svých zdrojů. Rajčata je ale potřeba naříznout, spařit a oloupat.
Autor: redakce eMaminy