Rajská omáčka s karbanátkem
Suroviny:
Na karbanátky:
0,5 kg mletého masa (nejlépe směs hovězí a vepřové)
1 vejce
4 zarovnané lžíce strouhanky
1 lžička soli
pepř
Na omáčku:
1 lahvička pasírovaných rajčat (cca 700 g)
2 plechovky loupaných rajčat (v celku či krájená)
2 špetky mletého nového koření
3 bobkové listy
1 vrchovatá lžíce hladké mouky (nemusí být)
2 lžíce cukru krystal (nebo hnědého cukru)
1 lžíce másla (či podle potřeby)
voda nebo masový (nejlépe hovězí) vývar
sůl
pepř
Postup přípravy:
V míse dobře promícháme maso se všemi ostatními ingrediencemi. Poté vytvoříme větší kuličky a z nich silnější placky, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 20 minut z každé strany.
Během pečení karbanátků rozehřejeme v hrnci máslo, přidáme cukr, který opatrně zkaramelizujeme, zasypeme mohou, aby vznikla jíška. Mícháme. Po chvíli začneme po troškách přidávat horkou vodu nebo vývar, stále mícháme. Následně přidáme do hrnce veškerá rajčata, bobkové listy, nové koření, lžičku soli a povaříme asi 15 minut. Poté vyndáme bobkové listy a omáčku rozmixujeme dohladka. Ještě krátce povaříme, dochutíme a vložíme do omáčky hotové karbanátky, které v omáčce prohřejeme.
Rajskou omáčku podáváme s kynutým knedlíkem, těstovinami nebo rýží.
Tip: Pokud se vám urodilo hodně rajčat, můžete omáčku uvařit ze svých zdrojů. Rajčata je ale potřeba naříznout, spařit a oloupat.
Autor: redakce eMaminy.cz