Hovězí vývar
Zdroj: redakce eMaminy.cz
Suroviny:
500 g předního hovězího masa s kostí
4 mrkve
2 petržele
1 cibule
1 menší celer
1 rajče
3 stroužky česneku
3 bobkové listy
8 kuliček celého pepře
6 kuliček nového koření
2 lžičky soli
1,3 l vody
Postup přípravy:
Polovinu kořenové zeleniny očistíme, cibuli oloupeme a přepůlíme, slupku rajčete nařízneme nožem do kříže a vše společně s masem vložíme do hrnce. Poté zalijeme studenou vodou a pomalu vaříme.
Tuk z masa neodstraňujeme. Případné nečistoty v průběhu vaření sesbíráme naběračkou.
Mezitím, co se vaří maso s první polovinou zeleniny, nakrájíme druhou polovinu zeleniny na kostičky.
Po uvaření vytáhneme měkké maso z hrnce, vývar přecedíme přes cedník do jiného hrnce a zeleninu propasírujeme.
Maso nakrájíme na kousky, vložíme zpět do vývaru a přidáme druhou polovinu na kostičky nakrájené kořenové zeleniny, přidat můžeme i další oblíbenou zeleninu (pórek, kapustu, ...).
Dochutíme a krátce povaříme. Nakonec můžeme zavařit domácí nudle nebo drobení a bylinky.
Autor: redakce eMaminy.cz