Vinná klobása s bramborovou kaší
Zdroj: redakce eMaminy.cz
Suroviny:
1 kg vinné klobásy
1,5 kg brambor
sůl
pepř
1 lžíce másla
plnotučné mléko
sušené bylinky
Postup přípravy:
Vinnou klobásu rozřežeme na cca 20 cm kousky (podle toho, jak chceme mít velké porce) a smotáme do spirály. Každou spirálu křížem propíchneme dvěma špičatými špejlemi nebo nerezovými jehlami na ptáčky.
V hrnci přivedeme vodu k varu a každou klobásu do ní na 30 sekund ponoříme, aby se spařila. Pozor, voda musí opravdu vřít, jinak by se nám klobása spíš vařila.
Takto spařené klobásy vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem. Dáme do trouby rozehřáté na 180 °C, pečeme 10 min na dolní a horní ohřev a poté 5 min na horkovzduch – dokud nezezlátne. Poté plech vyjmeme z trouby, všechny klobásy obrátíme, potřeme výpekem z klobásy a vrátíme k dopečení do trouby. Pečeme opět dozlatova, je pravděpodobné, že druhé straně bude stačit kratší čas. Klidně zkuste pouze 5 minut horkovzduch, je potřeba čas upravit dle zkušeností s vlastní troubou.
Mezitím si připravíme bramborovou kaši. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, vložíme do studené, osolené vody a přivedeme k varu. Vaříme přibližně 15 – 20 minut do měkka, dle druhu brambor. Po uvaření slejeme vodu, měkké brambory rozmačkáme, přidáme máslo a postupně přiléváme mléko, až dosáhneme požadované konzistence bramborové kaše. Dochutíme pepřem (případně ještě solí) a přidáme sušené bylinky.
Tip: Připravený pokrm doplňte zeleninovým salátem nejlépe s nějakou jogurtovou zálivkou.
Autor: redakce eMaminy.cz