Skladování potravin v chladničce
Chladnička se hodí ke skladování rychle se kazících potravin, jako jsou zejména mléko, mléčné výrobky, maso, ryby, vejce, margaríny či různé pomazánky, a také ovoce a zelenina, které nejsou citlivé na chlad. Chléb, jedlé oleje ani neotevřené konzervy do chladničky nepatří.
Zdroj: nzip.cz
Na co je třeba myslet při skladování potravin v chladničce
- Čerstvé potraviny uložte do chladničky co nejdříve po nákupu.
- Potraviny do chladničky neukládejte v otevřených nádobách (např. v misce) nebo úplně „na volno“. Pokud je umístíte do uzavíratelného obalu (fólie, plastové sáčky, plastové krabičky nebo i sklenice), uchráníte je lépe před vysycháním, změnou chuti a přenosem pachů.
- Chladničku nepřetěžujte: vložení příliš teplých potravin nebo příliš velkého množství nechlazených potravin najednou může způsobit nárůst teploty.
- Z tohoto důvodu (a také pro zabránění šíření pachů) nechte zbytky teplých jídel, které chcete uchovat do dalšího dne, před uložením do chladničky vychladnout na pokojovou teplotu.
- Syrové maso, ryby a drůbež dobře zabalte, aby se vytékající šťáva nedostala do kontaktu s ostatními potravinami.
Při ukládání potravin do chladničky věnujte pozornost různým teplotním zónám: Sýry by měly být uchovávány spíše nahoře (+5 až +8 °C), mléko spíše uprostřed (+4 °C), maso a uzeniny v nejchladnější části chladničky, což je nejčastěji skleněná deska těsně nad zásuvkou na zeleninu (0 až +2 °C), a ovoce se zeleninou nejlépe v zásuvce na zeleninu (+8 až +10 °C). Některé chladničky mají samostatnou zásuvku s teplotou 0 °C.
Tabulka 1: Teplotní zóny v chladničce
Zdroj: upraveno podle německého Spolkového centra pro výživu (BZfE)
Co do chladničky nepatří
Některé druhy ovoce a zeleniny jsou citlivé na chlad, proto by neměly být skladovány v chladničce. Příliš nízké teploty mohou vést ke ztrátě kvality ovoce, jako je hnědnutí uvnitř nebo na povrchu, změny chuti, změny vnitřní struktury (např. změknutí) a nedostatečné dozrávání. V nejníže umístěné zásuvce na zeleninu je teplota přibližně +8 až +10 °C. Tento rozsah je pro některé druhy zeleniny citlivé na chlad (okurky, rajčata nebo cukety) ještě snesitelný, avšak nižší teploty by již vedly ke snížení jejich kvality.
Mezi ovoce a zeleninu citlivé na chlad patří zejména:
- ananas,
- avokádo,
- banány (neskladovat při teplotách nižších než +13 °C),
- citrusy (např. pomeranče, citróny, mandarinky),
- granátová jablka,
- mango,
- lilek,
- okurky (neskladovat při teplotách nižších než +8 až +10 °C),
- rajčata (neskladovat při teplotách nižších než +8 až +10 °C)
- cukety (neskladovat při teplotách nižších než +7 až +10 °C)
- brambory (neskladovat při teplotách nižších než +5 °C).
Pokud u některé potraviny není uvedena teplota, při které se má skladovat, je možné ji skladovat při pokojové teplotě.
Bližší informace o správném skladování konkrétních druhů ovoce a zeleniny se dočtete v jednotlivých článcích v kategorii Sezónní ovoce a zelenina.
Autor: gesundheit.gv.at (Zdroj: nzip.cz)