Dýňové rizoto s pečenou dýní a batáty
Připravte si lahodné dýňové rizoto. Tento recept kombinuje krémovou texturu rizota s bohatou a sladkou chutí pečené dýně a batátů. Je to jednoduché, výživné jídlo plné vitamínů a krásných barev, které si zamiluje celá rodina.

Zdroj: redakce eMaminy
Suroviny
Na dýni a batáty:
200 g dýně (např. Hokkaidó nebo máslová)
200 g batátů
1 lžíce olivového oleje
sůl
čerstvě mletý pepř
rozmarýn
Na rizoto:
1 lžíce olivového oleje
1 menší cibule
1 stroužek česneku, prolisovaný
150 g rýže Arborio (nebo jiná rýže na rizoto)
50 ml suchého bílého vína (nemusí být)
500−700 ml horkého zeleninového vývaru
100 g dýňového pyré (můžete použít uvařenou a rozmixovanou dýni, nebo rozmačkat upečenou dýni)
20 g strouhaného parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra), plus něco navíc na posypání
1 lžíce másla
Sůl
čerstvě mletý pepř
čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu (nemusí být)
Postup přípravy
Předehřejeme troubu na 200∘C. Plech vyložíme pečicím papírem.
Dýni a batáty očistíme, nakrájíme a smícháme v míse s olivovým olejem, solí, pepřem a případně uzenou paprikou nebo rozmarýnem. Rozprostřeme na připravený plech v jedné vrstvě. Pečeme 20−25 minut, nebo dokud zelenina nezměkne a okraje nezačnou karamelizovat. Během pečení jednou promícháme.
Ve větším hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej na středním ohni. Přidáme najemno nasekanou cibuli a restujeme 3−5 minut, dokud nezměkne a nezesklovatí. Přidáme česnek a restujeme další minutu, dokud se nerozvoní.
Poté přidáme rýži a restujeme 1−2 minuty, dokud zrnka nebudou průhledná po okrajích. Pokud používáme víno, přilijeme ho k rýži a vaříme, dokud se úplně nevstřebá.
Následně postupně přiléváme horký zeleninový vývar k rýži. Po každé naběračce mícháme, dokud se vývar úplně nevstřebá, než přidáme další. Tento proces trvá přibližně 18−20 minut. Rýže by měla být na skus.
Když je rýže téměř hotová, vmícháme dýňové pyré. Dobře promícháme, aby se pyré rovnoměrně rozprostřelo a rizoto získalo krémovou texturu a barvu.
Odstavíme hrnec z ohně. Vmícháme parmazán a máslo. Důkladně promícháme, dokud se sýr a máslo nerozpustí a rizoto nebude krásně krémové. Podle chuti osolíme a opepříme.
Rizoto rozdělíme do talířů. Navrch naaranžujeme pečené kostky dýně a batátů. Volitelně posypeme čerstvou petrželkou nebo koriandrem a trochou extra parmazánu.
Autor: redakce eMaminy