Dýňové rizoto s pečenou dýní a batáty

10.06.2025 Redakce eMaminy.cz

Připravte si lahodné dýňové rizoto. Tento recept kombinuje krémovou texturu rizota s bohatou a sladkou chutí pečené dýně a batátů. Je to jednoduché, výživné jídlo plné vitamínů a krásných barev, které si zamiluje celá rodina.

Dýňové rizoto s pečenou dýní a batáty

Zdroj: redakce eMaminy

Suroviny

Na dýni a batáty:

200 g dýně (např. Hokkaidó nebo máslová)

200 g batátů

1 lžíce olivového oleje

sůl

čerstvě mletý pepř

rozmarýn

Na rizoto:

1 lžíce olivového oleje

1 menší cibule

1 stroužek česneku, prolisovaný

150 g rýže Arborio (nebo jiná rýže na rizoto)

50 ml suchého bílého vína (nemusí být)

500−700 ml horkého zeleninového vývaru

100 g dýňového pyré (můžete použít uvařenou a rozmixovanou dýni, nebo rozmačkat upečenou dýni)

20 g strouhaného parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra), plus něco navíc na posypání

1 lžíce másla

Sůl

čerstvě mletý pepř

čerstvá petrželka nebo koriandr na ozdobu (nemusí být)

Postup přípravy

Předehřejeme troubu na 200∘C. Plech vyložíme pečicím papírem.

Dýni a batáty očistíme, nakrájíme a smícháme v míse s olivovým olejem, solí, pepřem a případně uzenou paprikou nebo rozmarýnem. Rozprostřeme na připravený plech v jedné vrstvě. Pečeme 20−25 minut, nebo dokud zelenina nezměkne a okraje nezačnou karamelizovat. Během pečení jednou promícháme.

Ve větším hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejeme olivový olej na středním ohni. Přidáme najemno nasekanou cibuli a restujeme 3−5 minut, dokud nezměkne a nezesklovatí. Přidáme česnek a restujeme další minutu, dokud se nerozvoní.

Poté přidáme rýži a restujeme 1−2 minuty, dokud zrnka nebudou průhledná po okrajích. Pokud používáme víno, přilijeme ho k rýži a vaříme, dokud se úplně nevstřebá.

Následně postupně přiléváme horký zeleninový vývar k rýži. Po každé naběračce mícháme, dokud se vývar úplně nevstřebá, než přidáme další. Tento proces trvá přibližně 18−20 minut. Rýže by měla být na skus.

Když je rýže téměř hotová, vmícháme dýňové pyré. Dobře promícháme, aby se pyré rovnoměrně rozprostřelo a rizoto získalo krémovou texturu a barvu.

Odstavíme hrnec z ohně. Vmícháme parmazán a máslo. Důkladně promícháme, dokud se sýr a máslo nerozpustí a rizoto nebude krásně krémové. Podle chuti osolíme a opepříme.

Rizoto rozdělíme do talířů. Navrch naaranžujeme pečené kostky dýně a batátů. Volitelně posypeme čerstvou petrželkou nebo koriandrem a trochou extra parmazánu.

 

Autor: redakce eMaminy

Recepty




Newsletter

Pravidelný přísun novinek, inspirace na každý den, podpora pro rodiče i sdílení zkušeností. Takový je Newsletter webu eMaminy.cz. Přihlaste se k jeho odběru a čtěte o tématech, které vám pomohou v náročném období nebo zpříjemní rodinný život. Buďte první, kdo se dozví o nových článcích, akcích a událostech. Prosíme, potvrďte odběr ve vaší e-mailové schránce. 

© 2025 eMaminy.cz, s.r.o.
by Media Heroes