Mátový sirup
Připravte si domácí mátový sirup a užijte si osvěžující chuť léta po celý rok! Tento jednoduchý recept z čerstvé máty a citronů je ideální pro přípravu lahodných limonád, dochucení dezertů nebo jen tak pro osvěžení.

Zdroj: redakce eMaminy a Canva
Suroviny
6 hrstí čerstvé máty
3 citrony
500 gramů cukru (může být třtinový) nebo med
1 čajovou lžičku kyseliny citronové
2 l vody
Dále:
hrnec, cedník a plátýnko
čisté a vyvařené láhve
Postup přípravy
Nejprve si ve velkém hrnci převaříme vodu a necháme ji zchladnout na pokojovou teplotu. Poté přidáme lístky máty a dva předem omyté a na plátky nakrájené citrony.
Vše zamícháme, hrnec přiklopíme pokličkou a necháme odstát 24 – 48 hodin na chladném a temném místě.
Následně odstátou směs přecedíme přes sítko s plátýnkem do čisté nádoby. Přidáme cukr nebo med, kyselinu citronovou a šťávu z 1 citronu. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Můžeme i krátce převařit.
Poté sirup nalijeme do čistých lahví, zavřeme a skladujeme ve studenu.
Autor: redakce eMaminy