Marinovaná panenka s lehkým bramborovým salátem
Zdroj: redakce eMaminy.cz
Suroviny
Na panenku:
panenka – váleček z hřbetu – vepřový, hovězí nebo zvěřina (zde je panenka kančí)
rozmarýn
tymián
sůl
pepř
1 lžíce oleje
alobal
Na salát:
brambory – lepší jsou malé
jogurt
majonéza (nemusí být)
jarní cibulka
sůl
pepř
Na dokončení
listový salát nebo jiná zelenina
balzamikový ocet
Postup přípravy
Připravíme si alobal. Maso očistíme (množství masa zvolíme dle počtu strávníků), zbavíme blan, potřeme olejem a obalíme ve směsi bylinek se solí a pepřem. Zabalíme do alobalu a necháme v chladu ideálně přes noc marinovat.
Před tepelnou úpravou necháme maso alespoň 2 hodiny v pokojové teplotě a teprve potom vložíme do trouby rozehřáté na 100 – 150 °C. Pečeme pomalu cca 1 hodinu dle velikosti panenky. Zda je maso hotové, ověříme teploměrem. Záleží na preferencích, ale snažte se nepřesáhnut teplotu 80 °C, abyste jej nevysušili. Po upečení necháme maso stále zabalené v alobalu odpočívat alespoň 30 minut.
Mezi tím si dáme vařit brambory ve slupce. Po uvaření slijeme vodu a brambory necháme zchladnout. Vedle mističce smícháme jogurt s majonézou (můžeme vynechat), se solí a pepřem.
Jarní cibulku nakrájíme nadrobno.
Když se zdá, že brambory už udržíme v ruce, začneme je loupat a odkládat do misky. Necháme ještě chvíli pochladnout a poté přidáme jarní cibulku a ochucený jogurt (případně s majonézou). Vše důkladně promícháme, ale dáváme pozor, aby se brambory moc nerozbily. Můžeme ještě dochutit.
Bramborový salát přendáme na talíř a přidáme na plátky nakrájenou panenku. Podávat můžeme s jakoukoli zeleninou třeba zakápnutou balzamikovým octem přímo na talíři.
Autor: redakce eMaminy.cz