Domácí smažené koblihy
Zdroj: eMaminy.cz
Suroviny:
1 kg hladké mouky
500 ml mléka
100 g másla
100 g cukru krupice
70 g droždí
6 žloutků
7 lžic rumu
špetka soli
řepkový olej na smažení
marmeláda dle chuti
Postup přípravy:
1. Do misky rozdrobíme droždí, přidáme cukr (nemusíme všechen, stačí pouze část) a lžičkou rozetřeme do tekuté kašičky. Přidáme část vlažného mléka. Pozor, mléko nesmí být moc horké, jinak nám zabije kvasnice, stačí opravdu vlažné. Pořádně promícháme a necháme kvásek 10 až 15 minut vzejít. Kvásek by měl začít „bublat“ a měla by se vytvořit hustá pěna. Pokud tomu tak po čtvrt hodině není, zaděláme si nový kvásek s novým droždím.
2. Máslo se zbytkem cukru utřeme do pěny, přidáme žloutky, rum, osolíme špetkou soli a pečlivě promícháme. Od nynějška můžeme začít pracovat s kuchyňským robotem. Do mísy nasypeme hladkou mouku, přidáme kvásek a utřené máslo a na nízký stupeň hněteme. Po částech naléváme mléko a hněteme přibližně 10 minut, až nám vznikne vláčné, lehce lepivé těsto. Zakryjeme čistou utěrkou a necháme cca hodinu až hodinu a půl na teplém místě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
3. Po vykynutí přemístíme těsto na pomoučněnou pracovní plochu a vyválíme placku o výšce cca 2 cm. Skleničkou (či vykrajovátkem na koblihy) o průměru 5 – 6 cm vykrajujeme kolečka, která odložíme na plochu lehce posypanou moukou, opět zakryjeme utěrkou a necháme ještě půl hodiny kynout. Ze zbytků těsta smotáme šneky, uzlíky nebo jakýkoliv jiný tvar a můžeme je smažit stejně jako koblížky.
4. V širokém hrnci si rozehřejeme olej (výška oleje by měla být alespoň dva centimetry, aby koblihy při smažení plavaly, nikoliv seděly na dně hrnce). Ve chvíli, kdy je olej dostatečně rozehřátý (můžeme ozkoušet první koblihou, případně kouskem zbylého těsta), vkládáme koblihy prvně horní stranou dolů a smažíme přikryté pod pokličkou 1 -2 minuty. Poté koblihy obrátíme a nezakryté usmažíme i z druhé strany.
5. Usmažené koblihy vyskládáme na papírovou utěrku, která nasaje zbytky oleje. Poté cukrářskou plničkou vpravíme marmeládu do středu každé koblihy a na závěr pocukrujeme moučkovým cukrem.
Autor: redakce eMaminy.cz